Communio in Albanië, UCESM dag 1

Gepubliceerd op: 24-3-2015 om 07:53 door Patrick Chatelion Counet.

TIRANA - Deze week wordt in Albaniƫ de 16e Generale Assemblee gehouden van UCESM. Het thema van deze Algemene Vergadering is Europese religieuzen in Europa als getuigen en scheppers van communio. Nederland is vertegenwoordigd door KNR-voorzitter broeder Cees van Dam en KNR-secretaris Patrick Chatelion Counet.

Onderstaande rapportage is afkomstig van de secretaris.

Het armste land van Europa, zo las ik op verschillende plaatsen, Albanië, en dat beïnvloedt je waarneming sterk wanneer je midden in de nacht op een verlaten vliegveld arriveert en over slecht onderhouden onverlichte autobanen een nog donkerder stad binnengaat, Tirana, te donker voor de hoofdstad van een land, zelfs al is het twee uur ‘s nachts.

Een jaar geleden hadden we met de verzamelde Europese konferenties (met de k van KNR) in Kiev moeten zijn. Father Giovanni Peragine, de Italiaanse voorzitter van de UCESM, tevens voorzitter van de Albanese conferentie, memoreerde het in zijn openingsspeech. Een week voor onze tweejaarlijkse bijeenkomst werd de Assembly afgeblazen omdat in de Oekraïne een oorlog dreigde uit te breken vanwege de Krim. Een jaar later werd ‘Kiev’ wederom uitgesteld, en nu definitief afgelast, omdat de oorlog daadwerkelijk is uitgebroken. We wijken uit naar Tirana dat, hoe arm ook, geen oorlog kent. Het thema van deze Assembly is gehandhaafd en moet, aldus Peragine, de broeders en zusters in de Oekraïne een hart onder de riem steken, communio.

Sedert de bijeenkomst in Lourdes in 2012 is het Europese landschap van religieus leven nog verder veranderd, aldus nog steeds Peragine. De conferenties in Europa delen wel nog altijd hetzelfde doel, een gemeenschappelijke weg vinden om te getuigen van het religieuze leven, maar dat geschiedt onder sterk wisselende omstandigheden. Veertig procent van de Europese religieuzen komt uit Spanje en Italië en hoewel zij evenals het rap verdwijnende religieuze leven uit Noord- en West-Europa met ouderdom kampen en weinig aanwas kennen, zijn zij in staat tot iets waar Oost-Europa, dat juist veel aanwas van jonge religieuzen kent, moeilijker toe in staat lijkt. Namelijk  aanbieden van communio aan andere godsdiensten, openstaan voor diversiteit en ruimte maken voor interconfessionaliteit en interreligiositeit. Peragine sprak over een ‘cultuur van inclusio’.

PCC

Patrick Chatelion Counet

Paus Franciscus heeft in de kapel waar wij vanavond eucharistie vierden, enkele maanden geleden eucharistie gevierd met de vijf officiële godsdiensten die Albanië kent. Hij prees hun vermogen om niet alleen naast elkaar maar ook met elkaar te leven. Het is een wijze van communio die het Albanese volk sterk koestert, misschien omdat het nog maar sedert kort, nauwelijks vijfentwintig jaar, godsdienstvrijheid kent – religie was onder het paranoïde, terroristische communisme van Enver Hoxha bestreden en sedert 1976 zelfs officieel verboden en strafbaar. Getuigenis afleggen van communio en van het religieuze leven wil een teken van hoop geven aan de Oekraïne, en aan de gelovigen in Europa. Om het maar eens even groots te zeggen. Maar misschien mag dat voor een keer als je samenkomt met 38 conferenties uit 27 landen.

Meer info