Expositie iconen

Gepubliceerd op: 2-3-2015 om 08:19 door WvdV. Bron: scmm

OIRSCHOT - Onder het motto 'Passie in Iconen' is er op 14, 15, 21 en 22 maart 2015 een iconen-tentoonstelling in de Montfortkapel.

De geëxposeerde Iconen zijn geschilderd door assistenten en meester leerlingen van het iconenatelier Moergestel, geleid door Zuster Delian de Brouwer scmm.

Lezing 

Tijdens de tentoonstelling zal Zuster Delian om plus/minus 14.30 uur een lezing geven over de inhoud van de tentoonstelling en hoe Iconen met haar spiritualiteit het geloof verkondigen. Vervolgens is er de mogelijkheid tot vragen stellen en gesprek.

Expo Montfortkapel

Muzikale medewerking

Het Tilburgs Byzantijns Koor zal gezangen uit verschillende Liturgische vieringen ten gehore brengen. Voor tijdstippen van de zang verwijzen wij naar de websites: www.montfortkapel.nl en/of: www.iconenatelier.nl

Demonstraties

Tijdens de openingsuren zijn er schilders van het iconenatelier Moergestel bezig met het schilderen van Iconen. Zij kunnen hierover informatie en uitleg geven. Bovendien is een interessant boekje te koop met daarin alle afbeeldingen van de tentoongestelde feestdageniconen met bijbehorende tekst en uitleg van de symbolen.

Verkoop

Tevens zal er voor geïnteresseerden een verkoop zijn uit eigen atelier van bijvoorbeeld geschilderde reisicoontjes en een groot aantal icoonreproducties, icoonkaarten, gebedsnoeren, CD’s van het T.B.K. en andere Russische en Byzantijnse Koren. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. De entree bedraagt € 3,00, inclusief een kopje koffie.

In de koffieruimte zal doorlopend een film worden gedraaid.

Data: 14, 15, 21 en 22 maart 2015 
Organisatie
De Stichting Behoud Montfortkapel “Passie in Iconen”.
Locatie: in de Montfortkapel, Montfortlaan 12a, Oirschot.

Achtergronden

Al in de vierde eeuw bestonden er Iconen van Christus, van Maria de Moeder Gods, van Aartsengelen, de Apostelen en Heiligen.

Vanaf de negende eeuw werden door middel van Iconen ook geloofsmysteries zoals de Menswording van God, Zijn Dood en Verrijzenis visueel gemaakt.

Iconen beelden uit wat de Bijbel vertelt, wat de Sacramenten ons laten vieren en wat Heiligen te zeggen hebben. Iconen wijzen vragende mensen naar de zin van het bestaan, bieden hoop bij zorgen en troosten bij verdriet. Iconen bieden ons uitzicht op onze uiteindelijke bestemming.

Een Icoon stelt degene die is afgebeeld tegenwoordig. De afgebeelde nodigt uit tot ontmoeting, tot nadere kennismaking. Uit Iconen spreekt passie, hartstocht voor wat heiligt, wat “Goddelijk” is.

Attentie: Groepen kunnen tussen 14 en 22 maart op afspraak ook op andere tijden terecht.