Karen Armstrong

Gepubliceerd op: 13-1-2015 om 08:52 door WvdV.

'S-GRAVENHAGE - Mede ter promotie van haar nieuwe boek over religie en geweld komt Karen Amstrong deze week naar Nederland.

Karen Armstrong (Birmingham, 1944) verwierf in de jaren negentig van de vorige eeuw internationale bekendheid doordat zij in hoog tempo bestsellers schreef. In de jaren zestig van de vorige eeuw bracht zij zeven jaren door binnen de kloostermuren van een strenge onderwijscongregatie. In 1969 keerde ze het kloosterleven de rug toe. Nadien was ze geruime tijd werkzaam in het onderwijs. In 1981 verscheen haar autobiografisch debuut Through the Narrow Gate, waarin ze haar bittere ervaringen als zuster beschrijft. De Nederlandse vertaling (Door de nauwe poort) verscheen in 1997. De Wenteltrap is het tweede deel van haar autobiografie, waarin ze beschrijft wat er met haar gebeurde nadat ze het klooster had verlaten.

Karen Armstrong komt mede op uitnodiging van Writers Unlimited Winternachten Festival Den Haag naar Nederland en Vlaanderen, van 15 tot en met 19 januari 2015. Zij zal op vrijdagavond 16 januari de openingsspeech van de twintigste editie van het festival houden. Tegelijk verschijnt haar nieuwe boek In naam van God. Religie en geweld. Hierin onderzoekt Armstrong in hoeverre religies de schuld zijn van het grote bloedvergieten in de geschiedenis. Vaak wordt de gewelddadige drang in mensen in verband gebracht met het religieuze: oorlog en religie lijken onontwarbaar verstrengeld te zijn. Karen Armstrong  schrijft openhartig over die verstrengeling, maar laat tegelijkertijd zien dat er in religies ook altijd een Jezus of een Boeddha is geweest, pleitend voor vrede en verzoening. Ze toont bovendien aan dat de onderliggende motieven voor het gebruik van geweld vaak heel weinig met religie te maken hebben, maar sociaal, economisch of politiek van aard zijn. Daarmee corrigeert ze het overheersende beeld dat religies de schuld zijn van het grote bloedvergieten in de geschiedenis.