Nederlandse zuster in Irak

Gepubliceerd op: 19-12-2014 om 17:30 door YHS. Bron: KVO / Dominicanen

- Op uitnodiging van bisschop en dominicaan Yusuf Mirkis is de Nederlandse zr. Yosé Höhne-Sparborth zeven weken in Kirkuk en Erbil, Iraaks Koerdistan. Ze leeft er samen met de gevluchte Iraakse dominicanessen en doet wat er nodig is. Met enige regelmaat stuurt ze nieuwsbrieven door.

Ze werkte o.a. met de zusters aan een programma om mensen te helpen hun trauma’s te verwerken. Na de opmars van ISIS zijn de dominicanessen gevlucht uit Mosul en andere plaatsen.

De dominicanessen helpen onder meer bij het verdelen van hulpgoederen aan hun medevluchtelingen, zoals kleren voor de winter. De mensen vertonen een opmerkelijke veerkracht, bijvoorbeeld door van de klaslokalen, waarin hele families zijn ondergebracht, toch nog iets gezelligs te maken.

Behalve spontane hulp geeft Yosé Höhne-Sparborth meditatieles en ontspanningsoefeningen, soms ook in de kerk, als dat de enige beschikbare ruimte is. ‘Met zestig mensen van 3 tot 88 jaar in de kerk oefeningen doen… Waarom niet? Het zal God plezieren dat ook in Irak haar kinderen haar aanwezigheid kunnen genieten.’

De congregatie van de zusters dominicanessen van St. Catherina van Siena in Irak telt 143 zusters, van wie er 73 hebben moeten vluchten. Ze hebben nu nog tien huizen, twintig huizen hebben ze verlaten, waaronder drie weeshuizen, waarvan de kinderen onderdak hebben gevonden.

De jonge zr. Diana legt bloemen op het verse graf van zr. Najat Sheto.

De jonge zr. Diana legt bloemen op het verse graf van zr. Najat Sheto.

Meer is te lezen op de website van de Dominicanen;  en op de website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene: