Wederom Berne abdijbier

Gepubliceerd op: 16-12-2014 om 08:57 door . Bron: D. Hendrickx o.praem.

HEESWIJK - DINTHER - Vele jaren was het drukken en verkopen van boeken het specialisme van Abdij van Berne. In een zoektocht voor uitbreiding naar nieuwe mogelijkheden wordt een eeuwenoude traditie nieuw leven ingeblazen met Berne Abdijbier.

Reeds in de 16e eeuw werd er in het oude Berne bij Heusden volop abdijbier gebrouwen in een brouwerij die verbonden was aan de abdij. Er was een hophof binnen de gracht van het klooster met hopkuilen. De eeuwenoude waterput bestaat nog steeds. In 1639 werd de bierproductie overgeheveld naar  Heeswijk. Het oudste deel van het huidige abdijcomplex was op dat moment reeds in bezit van de norbertijnen van Berne.  Op 22 augustus van dat jaar werd van twee koperen brouwketels er één gemaakt. De nieuwe koperen brouwketel woog 413 pond. Op 12 oktober 1639 betaalde de abt de metselaars die het brouwhuis metselden. Op 27 oktober werden de brouwkuipen betaald. Deze waren 16 aam en 12 aam, respectievelijk 2480 en 1868 liter aan inhoud. De mout was van binnen- en buitenlandse herkomst. Decennia lang is er geen bier meer gebrouwen en het brouwhuis is verdwenen. Nu komt er een nieuwe start van deze eeuwenoude traditie.


Abt D. Hendrickx o.praem.

2015

Komend jaar 2015 zullen er nog meer abdijproducten worden ontwikkeld maar het abdijbier wordt wel een bijzonder product. Het past uitstekend in deze tijd want abdijbieren genieten veel belangstelling. In Nederland zal Abdij van Berne als eerste met traditioneel Norbertijnenbier op de markt komen. Voorlopig zal de productie in een gelieerde bouwerij plaatsvinden en de rijping en verkoop vanaf het abdijterrein. Mettertijd wil de abdij weer een eigen brouwerij bouwen. De verwachting is dat Berne Abdijbier in de 2e helft van 2015 zal worden ge(her)ïntroduceerd.