Pelgrimsverhalen vroeger en nu

Gepubliceerd op: 3-12-2014 om 11:34 door WvdV. Bron: Universiteit van Tilburg

UTRECHT - Wat zijn de motieven en ervaringen van pelgrims door de eeuwen heen? Die vraag staat centraal op 11 december tijdens de eerste expert meeting Pelgrims Verhalen in Museum Catharijneconvent. Op deze dag wordt ook de Camino Academie gelanceerd waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten.

Doel van de bijeenkomst is het verkennen van de verscheidenheid van de verslagen en verhalen van pelgrims. De verslagen zijn minder eenvormig en eenduidig dan op het eerste gezicht lijkt. Die diversiteit geldt zowel de vorm als de functie van het reisverhaal. Het verhaal kan bedoeld zijn als praktische gids voor andere pelgrims, maar ook als basis voor een geestelijke of mentale pelgrimage. Het kan ook bepaalde elementen van propaganda bevatten.

Camino
Lancering Camino Academie

Deze studiedag markeert tevens de start van de Camino Academie, een platform waar wetenschap en praktijk elkaar ontmoeten. De Camino Academie is een initiatief van Tilburg University (School of Humanities) en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, in nauwe samenspraak met pelgrims en onderzoekers. Centraal thema in de Academie is pelgrimage en bedevaart in algemene en ruime zin.

Sprekers

Sprekers op de bijeenkomst zijn classicus Vincent Hunink (RU) vertelt over zijn vertaling van Egeria, een bijzonder reisverslag van een dame uit de vierde eeuw. Gert Jan de Hoon (Voyage Beyond) is een hedendaagse storyteller en pelgrim. Hanneke van Asperen (RU/Tilburg University) bespreekt haar onderzoek naar middeleeuwse pelgrimsverslagen en Luit Mols (museumconservator) geeft een inkijkje in de hadj-beleving van moslims. Voorts komen publicist, historicus en docent journalistiek Chris van der Heijden (Monnik zonder God, 1988) en social media pelgrim Wijnand Boon (Twalk with me) aan het woord. Hoogleraar Europese etnologie Peter Jan Margry (UvA/Meertens Instituut) spreekt over Finisterre en promovenda Suzanne van der Beek (Tilburg University) doet verslag van haar lopende onderzoek naar het profiel van The Modern Pilgrim en cyberpelgrimage. Paul Post, hoogleraar Ritual Studies (Tilburg University), is dagvoorzitter en lanceert samen met Danielle Lokin (vice voorzitter van het Genootschap) de Camino Academie op de expert meeting.

Meer informatie