Kleine leefgemeenschappen

Gepubliceerd op: 9-11-2014 om 13:32 door WvdV.

UTRECHT - Op 8 november 2014 vond de elfde bijeenkomst plaats van vertegenwoordigers van kleine christelijke leefgemeenschappen.

Als ontvangende gemeenschap fungeerde de Nikola-kommuniteit, die dit jaar het vijftigjarig bestaan viert en als thema voor dit jubileumjaar gekozen heeft voor ‘Leven in overvloed’. Aan het begin van de dag werd stil gestaan bij de dood van een van de initiatiefnemers tot de samenkomsten van de leefgemeenschappen: Claar van de Lisdonk van Ons Huis (Culemborg). Er is een kaars ontstoken bij haar beeltenis om haar present te stellen.  

Arthur van Wijk, die al 45 jaar deel uitmaakt van de Nikola-kommuniteit, noemde het wonderbaarlijk dat de gemeenschap nog bestaat, na de heftige crisisperioden in het verleden: We zijn gerijpt en staan nu met vertrouwen en realisme in dit gebeuren. Ons  devies is dan ook: Laat rustig alles komen, wat het ook mag zijn.

Vervolgens was er een uitwisseling over recente ontwikkelingen in enkele gemeenschappen: Stoutenburg, Eltheto, de Hoogstraatgemeenschap, De Spil, De Bondgenoot, BijdeKapucijnen en Oudezijds 100.

Nikola nov 2014

Er zijn enkele liederen ingeoefend, waarna het gezelschap zich naar de Dom begaf om deel te nemen aan het middaggebed aldaar. Weer terug op de Maliesingel was het tijd voor een lunch en hierna hield Paul de Roy een inleiding, waarna er in kleinere groepen gesproken is over enkele fundamentele vragen met betrekking tot de verschillende gemeenschappen. In welke fase bevindt jullie gemeenschap zich nu en welke consequenties heeft dat? Wat is de specifieke kwaliteit van jullie gemeenschap; is er maatschappelijke betrokkenheid? Zijn er contacten met de officiële kerk(en)? Na afloop van deze gesprekken kwamen alle deelnemers samen voor de thee. De deelnemers zijn geattendeerd op de Regel van de Nikola-kommuniteit. Ter afsluiting vond in de kapel een geleide meditatie plaats. Eenieder was zeer voldaan over het afwisselende programma, de rijkdom aan onderlinge ontmoetingen, de hartelijke gastvrijheid van de Nikola-gemeenschap.