‘Moeder voor één dag'

Gepubliceerd op: 30-9-2014 om 13:51 door WvdV. Bron: Elma van den Nouland

'S-HERTOGENBOSCH - Elma van den Nouland is stafmedewerker van de Stichting Religieuzen tegen Vrouwenhandel (SRTV) en heeft tien jaar als missionaris in Ethiopië gewerkt. Onlangs publiceerde zij de bundel: 'Moeder voor één dag en 30 andere verhalen uit Ethiopië.'

Haar ervaringen in Ethiopië hebben haar de ogen geopend voor uitbuiting en mensenhandel. Aanvankelijk was alles nieuw: het straatbeeld, de mensen, het eten en de taal. Uit de beginperiode van haar verblijf herinnert Elma van den Nouland zich twee buurmeisjes die afscheid kwamen nemen van de zusters, omdat zij elders werk hadden gevonden. De meisjes heetten Meseret en Felekech en behoorden oorspronkelijk tot de Ethiopische Orthodoxe Kerk. Vol trots toonden zij Elma hun nieuwe paspoorten met hun nieuwe namen: Fatima en Hadiyyah. Op de foto’s waren de meisjes gehuld in een islamitische hoofddoek, een hijab, en waren bijna niet herkenbaar.

Vol enthousiasme vertelden zij dat zij naar Djibouti gingen op zoek naar een betere toekomst en dat alles in eerste instantie voor hen betaald werd. Zij hoefden zich geen zorgen te maken. Het enige wat de meisjes vreemd vonden, was dat zij geen bijbel mochten meenemen. Maar, zo was hun uitleg, dat kwam omdat zij naar een islamitisch land gingen, vandaar ook hun nieuwe namen in hun paspoort. Als oplossing zouden zij een mini-Bijbeltje in de punt van de schoen meesmokkelen. Het lot van deze meisjes heeft Elma nooit meer losgelaten. Waarom lukte het hun om een paspoort te krijgen met een nieuwe naam? Wie betaalde hun reis en verblijf? Waar gingen ze werken? Voor wie? De meisjes zijn vertrokken en nooit meer naar Ethiopië teruggekeerd. Waarom niet?

Ongewisse toekomst

In het voorjaar was Elman van den Nouland terug in Ethiopië en bracht zij een bezoek aan haar vroegere werkplekken en bekenden. Haar conclusie: er is niet veel veranderd in de afgelopen 20 jaar. Nog steeds worden vrouwen uit heel Ethiopië geronseld voor voornamelijk huishoudelijk werk naar zowel de Golfstaten als de buurlanden Djibouti, Kenya, Somalië en Sudan. Zij lopen hierbij het risico op seksuele uitbuiting, fysiek misbruik en gedwongen opsluiting. Bovendien lopen ze het gevaar dat hun reisdocumenten afgenomen worden. De vrouwen worden slachtoffer van mensenhandelaren die hen uitbuiten waarbij zij de controle verliezen over hun eigen leven.

Er zijn grofweg twee manieren om het land te verlaten: met een vliegtuig of te voet door de woestijn. Vooral de Metema smokkelroute naar Sudan is een ‘populaire’ route voor de mensenhandelaren. Deze route is voor de meeste vrouwen een regelrechte nachtmerrie. De vrouwen worden in heel Ethiopië geronseld en naar de grensplaats Metema bij de Sudanese grens gebracht, waar de helse voetreis begint van honger, dorst, vermoeidheid, beroving, verkrachting en complete uitputting. De vrouwen die de tocht overleven en in Sudan aankomen zijn niet vrij om te gaan en staan waar ze willen. Zij worden veelal tewerk gesteld als huishoudelijke hulp. In de meeste gevallen hebben de mensenhandelaren een contract afgesloten met de nieuwe werkgevers. De reis en gemaakte kosten moeten eerst worden terugbetaald en daarom gaat het salaris van de eerste maanden naar de handelaar. Dit kan oplopen tot een jaar salaris. Omdat de meeste vrouwen geen geldige verblijfspapieren hebben, is er een voortdurende angst dat zij door de politie worden opgepakt. Als dit gebeurt, volgt er een gevangenisstraf die varieert van een maand tot twee jaar. Ook in de gevangenis ondergaan de vrouwen tal van ontberingen.

Elma van den Nouland vindt het belangrijk om bekendheid te geven aan de verhalen van deze vrouwen. Vandaar dat zij haar ervaringen uit de periode dat zij als missionaris werkzaam was gebundeld heeft in het boekje: ‘Moeder voor één dag en 30 andere verhalen uit Ethiopië’. Bestellen van de bundel kan telefonisch bij de SRTV (073 6154444) of via e-mail (srtv@srtv.info). Het boekje kost € 10,00 (€ 13,75 inclusief verzendkosten). De bundel is in eigen beheer uitgebracht. De netto opbrengst is voor de SRTV.