''Vensters op de eeuwigheid''

Gepubliceerd op: 5-9-2014 om 10:24 door WvdV.

MOERGESTEL - Deze zomer is het tienjarig bestaan van het Iconenatelier van de Zusters van Liefde gevierd. Bij gelegenheid van dit jubileum verscheen een boekje waarin uitleg wordt gegeven over feestdageniconen.

Het jubileum van het atelier en het feit dat de Barachgroep al twaalf-en-een-half jaar bijeenkomt, is uitgebreid gevierd in het weekeinde van 21 en 22 juni. Het iconenatelier was de eerste jaren gevestigd in Tilburg aan de Oude Dijk, maar is in 2011 verhuisd naar klooster ''Nieuwenhof'' in Moergestel. De iconen die er gemaakt worden gaan het land door en vinden een thuis waarin spiritualiteit van betekenis is of wordt.

Zuster Delian de Brouwer aan het werk

Verborgen rijkdom

Wie het iconenatelier betreedt ervaart een bijzondere sfeer. Door de grote ramen schijnt het licht naar binnen, de muren zijn beschilderd met prachtige religieuze afbeeldingen. Op de achtergrond klinkt gewijde muziek. Men ervaart de zuivere schoonheid die het gevoel oproepen dat hemel en aarde elkaar raken. Het is geen toeval dat iconen wel ''vensters op de eeuwigheid'' genoemd worden.

Het tien-jarig bestaan van het atelier was aanleiding voor het schilderen van twintig iconen van de hoogfeestdagen. Deze iconen zijn  samen met begeleidende teksten gepubliceerd onder de titel ''Verborgen rijkdom''. Op de voorkant van dit inspirerende boekje prijkt de icoon Moeder-Gods van de Tederheid 'Elousa' van Barmhartigheid. Het boekje is voor 7 euro verkrijgbaar via provincialaat@scmm-tilburg.nl of deliandebrouwer@gmail.com

Cursussen

In het iconenatelier onder leiding van zuster Delian de Brouwer kunnen geïnteresseerden een cursus icoonschilderen volgen. De cursussen worden gegeven door zuster Delian de Brouwer, mevrouw Carla Wijntjes en mevrouw Ria Frijters. In de cursus maken cursisten kennis met of verdiepen hun kennis van deze oude manier van schilderen volgens de Russische traditie. Iedere cursusdag begint met het iconengebed en het ontsteken van het licht. De cursus wordt afgesloten met een viering in de kapel van het moederhuis van de Zusters van Liefde in Tilburg. Meer informatie