Studiedag meerstemmig geloven

Gepubliceerd op: 28-8-2014 om 08:21 door . Bron: Secretariaat DSTS/W!J [secretariaat@dsts.nl]

HUISSSEN - Op 20 september aanstaande vindt in het Dominicanenklooster een studiedag plaats over het actuele fenomeen van meerstemmig geloven.

Een toenemend aantal mensen vervult hun behoefte aan zingeving door uit meerdere religieuze bronnen te putten. Wat houdt deze religieuze meerstemmigheid eigenlijk in en voor welke uitdagingen plaatst ons dat? Een inspirerende dag met medewerking van Manuela Kalsky en André van der Braak, beiden verbonden aan het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS).

Anno 2014 vervult een toenemend aantal mensen in Nederland hun behoefte aan zingeving door uit meerdere religieuze bronnen te putten. Vaak worden deze mensen door gelovigen gezien als oppervlakkige shoppers op de markt van welzijn en geluk. Maar is dat wel zo? Wat houdt deze religieuze meerstemmigheid eigenlijk in? In de theologie en de religiewetenschappen wordt dit verschijnsel als multiple religious belonging (MRB) omschreven: ‘meervoudige religieuze verbondenheid’. Op het Dominicaans Studiecentrum wordt onderzoek gedaan naar dit tamelijk nieuwe fenomeen in Nederland, dat overigens ook in andere Europese landen waar te nemen valt.

Aan de hand van interviews in het net verschenen boek Flexibel geloven zal op deze studiedag nader worden ingegaan op MRB en de vragen en uitdagingen waarvoor deze ontwikkeling ons plaatst. Daarbij zal speciale aandacht gegeven worden aan MRB in Oost-Azië (Japan en China), waar het al veel langer deel uitmaakt van het religieuze leven van alledag.

Manuela Kalsky en André van der Braak – beiden verbonden aan het DSTS – zullen de dag leiden en de nodige input geven over MRB dichtbij en ver weg.

Meer informatie