Virtueel koor zingt God’s lof

Gepubliceerd op: 25-8-2014 om 08:14 door WvdV. Bron: Karmel Nazareth

ARNHEM - De herdenking van het 500e jaar sinds de geboorte van St Teresa van Avila is wereldwijd aanleiding voor tal van activiteiten. Het eeuwfeest gaat van start op 15 oktober 2014 en duurt tot 15 oktober 2015.

De meeste activiteiten zijn gepland voor volgend jaar, op 28 maart 2015 is het namelijk precies vijf eeuwen geleden dat Teresa van Avila geboren is. Zie voor de plannen het eerdere bericht op deze site.

Een vroege opmaat voor het vijfde eeuwfeest vormde een samenkomst in de Verenigde Staten onder het motto "The Creative Spiritual Genius van St. Teresa of Avila Today". Dit evenement vond plaats in San Jose, Californië, van 21 tot en met 23 augustus 2014. Bij die gelegenheid hebben twee virtuele koren met liederen van Teresa van Avila hun wereldpremière beleefd. Een virtueel koor is een assemblage van stemmen uit de hele wereld verzameld in een koor. De technologie kan barrières tussen continenten overbruggen. De Ongeschoeide Karmelieten en Karmelietessen en de seculiere karmelieten hebben vanuit hun eigen kloosters en huizen, een audio / video-opname ingestuurd, waarin ze hun partij in een koor hebben gezongen. Meer dan 250 Karmelieten en Karmelietessen uit 23 landen nemen deel aan de virtuele koren, waaronder de Generaal Overste van de orde, Father Saverio Cannistra, ocd.

Ook zuster Lucia van Steensel ocd, en zr. Bernadette Koenegras ocd, leden van de KarmeI van de Heilige Familie in Arnhem, zingen mee in het virtuele koor voor het vijfde eeuwfeest van St. Teresa van Avila. Hoewel zij het evenement in California niet zullen bijwonen, zijn de stemmen van beide zusters te horen in het filmpje dat via You Tube door de rest van de wereld beluisterd kan worden.

Karmel 500 jr

Zrs Lucia van Steensel en Bernadette Koenegras

‘Het is heel krachtig om 'Nada Te Turbe' wereldwijd met zoveel zusters en broeders te zingen. Zingen is dubbel bidden,’ zegt ze. ‘En ik denk dat de Heilige Teresa er zelf ook erg enthousiast over zou zijn geweest.’ Zuster Lucia van Steensel trad in maart 1980 toe tot de orde en ze is momenteel de voorzitter van de Federatie van de Ongeschoeide Karmelietessen in Nederland. Teresa's boodschap is wat haar betreft vandaag de dag nog net zo actueel als 500 jaar geleden. ‘Ik zou willen dat mensen een echte relatie met God kunnen ervaren,’ zegt ze. ‘Zoals Teresa zegt: praat met Hem als met een vriend.’

De twee virtuele koren van Karmelieten en Karmelietessen brengen Nada Te Turbe en Salve Regina ten gehore. Meer  informatie: www.stj500choirs.com

Over St Teresa van Avila
St Teresa van Avila - ook wel bekend als de Heilige Teresa van Jezus - was de stichteres van de orde der Ongeschoeide Karmelieten. Zij was een mystica, schrijfster en de eerste vrouwelijke kerkleraar. Ze wordt algemeen beschouwd als een vriendin voor allen die God zoeken in Geest en Waarheid. Ze heeft 15 monialen-kloosters in heel Spanje gesticht en ontelbare intercommunale, financiële, juridische en spirituele problemen opgelost – terwijl zij ondertussen geconfronteerd werd met haar zwakke gezondheid. Na 20 jaar van intensieve dienstbaarheid aan de Kerk, stierf ze op 67-jarige leeftijd - maar haar lessen, verstand en wijsheid overstijgen de eeuwen.