Uitgave Bundel rond 750 jaar Sacramentsdag

Gepubliceerd op: 22-8-2014 om 14:40 door Pierre Humblet. Bron: Bisdomblad De Sleutel; site Bisdom Roermond; LGOG

DEN BOSCH - Dit jaar is het 750 jaar geleden dat Sacramentsdag werd ingesteld. Bij gelegenheid daarvan wordt een bundel uitgegeven met enkele achtergrondartikelen en een heruitgave van een bijzondere historische prent.

Sacramentsdag

Dit jubilerende kerkelijke feest ontstond in de dertiende eeuw in het Bisdom Luik, dat zich toen ook uitstrekte over een deel van Nederland. Daar werd het in 1246 officieel ingesteld op aandringen van de Augustijner moniale Juliana van Cornillon (1192 tot 1258). In augustus 1264 al, werd het feest van Sacramentsdag vervolgens door paus Urbanus IV voor de hele wereldkerk ingevoerd. Voor een nieuwe traditie die van onderop ontstaat, is dat erg snel. Op verzoek van Paus Urbanus schreef Thomas van Aquino voor dit nieuwe feest liturgische teksten, die ook nu nog in de Kerk in gebruik en geliefd zijn. [ O.a. Adoro te devote, Panis Angelicus (een deel van de hymne) Sacris Solemniis, Pange Lingua en Lauda Sion. ]

Op allerlei manieren wordt daarom dit jaar aan dit bijzondere jubileum aandacht besteed. (Meer)
Dat gebeurt onder andere door middel van de uitgave van een historische prent met een toelichtende bundel Lauda Sion Salvatorem:

Lauda Sion Salvatorem

Lauda Sion Salvatorem

Onder deze titel wordt in september ter gelegenheid van dit jubileum een unieke prent heruitgegeven, met een toegelichting in een brochure van circa 80 pagina’s. De prent verschijnt in het formaat van 34 x 47 cm. Voor deze begeleidende brochure schreef Charles Caspers een historische inleiding over het Sacramentsfeest . Verder vindt u er informatie van Guus Janssen over de prent en zijn maker(s), plus de verklaring van de 60 taferelen (met vertaling van de Latijnse teksten) aan de hand van gereproduceerde fragmenten van de prent. Klik hier voor meer informatie.

Bestellen: 

Brochure met prent zijn verkrijgbaar voor de prijs van 13,25 Euro.
Bestellen kan men door het overboeken van dit bedrag op IBAN DE84312512200003101995 en BICnr. WELADED1ERK van Heimat-­vereinigung Selfkant o.v.v. "Lauda Sion" en de eigen naam en adresgegevens.

Pierre Humblet