Geschiedenis fraters CMM

Gepubliceerd op: 21-7-2014 om 09:22 door . Bron: www.cmmbrothers.org

TILBURG - Vorige maand verschenen de eerste twee delen van een engelstalige reeks over de geschiedenis van de fraters CMM

Ruim anderhalve eeuw geleden leidde de toen net opkomende industrialisatie in de fabriekssteden-in-wording tot ongekende misstanden, uitbuiting, alcholisme, kinderarbeid. Een van degenen die hier iets aan wilden doen, was bisschop Joannes Zwijsen. Hij verzamelde een aantal mannen en vrouwen om zich heen die zich, vanuit de katholieke kerk, wilden inzetten voor betere levensomstandigheden in Tilburg. Daarin was hij zeer succesvol want de door hem gestichte congregaties van zusters en fraters groeiden enorm snel. Rond 1850 waren er al bijna duizend zusters en meer dan honderd fraters in tal van sociale en kerkelijke projecten aan het werk. Het ging vooral om projecten voor arme mensen, die door Zwijsen ‘werken van barmhartigheid’ werden genoemd.

Om die reden gaf Zwijsen zijn congregaties de naam van barmhartigheid mee, ze heetten Zusters en Fraters van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. In de volksmond werden ze meestal gewoon Fraters van Tilburg. NU in 2014, bestaan de zusters en fraters nog steeds, hoewel ze in Nederland steeds meer een rol in de marge spelen. Maar elders op de wereld zijn het bloeiende congregaties. Reden waarom Charles van Leeuwen de geschiedenis van deze congregatie in het Engels vastlegt in aantrekkelijk vormgegeven en goed leesbare, handzame boeken.

Deel 1: Bishop Zwijsen and his First Brothers. The Founder, The Founding Generation and the Foundation History.

Deel 2, Conscientious and Caring. A Portrait of Father Superior De Beer (1821-1901).

Naar verwachting verschijnen in het najaar van 2014 de delen 3 tot en met 5.

Meer informatie