Hongerigen voeden in Tenderloin

Gepubliceerd op: 14-7-2014 om 12:10 door . Bron: Teun Jan Tabak

SAN FRANCISCO - Sinds begin deze maand is Hans van Bemmel ofm aan het werk bij de St. Anthony Foundation in de stad, die door de franciscanen is gesticht. Samen met andere vrijwilligers verstrekt hij daar duizenden maaltijden per dag. In een blog schrijft verslaggever Teun-Jan Tabak over de ervaringen, die hij opdoet in het voetspoor van Hans van Bemmel. Hier volgt een bloemlezing van zijn observaties over de afgelopen week.

Tenderloin is een wijk die gezien de prachtige bouwstijlen grandeur gekend moet hebben, maar de pracht en praal is duidelijk voltooid verleden tijd. In de vroege avond wordt de straat in bezit genomen door hen die het (nog) niet gemaakt hebben, of die letterlijk en figuurlijk in de goot zijn beland. Groepjes, mannen vooral, met de capuchon tot over de ogen, in de weer met verdovende middelen als crack en marihuana en natuurlijk drank. Een enkeling vraagt of we nog spul nodig hebben. Hans van Bemmel ofm voelt zich tijdens de wandeling als een vis in het water. Maakt een praatje her en der, spreekt een bemoedigend woord en geeft Gods zegen aan het einde van elk gesprek. Degenen die we aan de praat krijgen zijn vaak verward, sommigen denken dat ze de president zelf zijn, anderen komen niet veel verder dan het F-woord. Hele gezinnen leven vanuit een oude auto inclusief de hond, anderen moeten het doen met een supermarktkarretje vol gestouwd met hun hele hebben en houden in vale plastic zakken. Tijdens de wandeling alert blijven op agressie, want een enkeling kijkt je aan en ziet geen mensen een wandelingetje maken, maar wandelende geldautomaten. Soms gaat het er wat ruiger aan toe, maar altijd is de boel te sussen.

Bij de dagelijkse maaltijdvoorziening van de franciscanen worden de hongerigen die zich melden als een gast aan tafel bediend. Ieder mens heeft recht op waardigheid. Het evangelie wordt in de praktijk gebracht. Nogal wat gasten nuttigen niet alleen hun maaltijd, maar nemen ook een maaltijd mee voor familie. Wat aan al die gasten opvalt: hele gezinnen schuiven aan, maar ook erg veel ouderen, mensen die psychisch in de war zijn, en erg veel mannen die het niet gered hebben in het leven. De franciscanen verstrekken niet alleen veel maaltijden, ze delen ook kleding uit, hebben sociale hulpverleners die proberen mensen tot hun recht te laten komen, zorgen dat kanslozen uit de voeten kunnen met een computer, enzovoorts, enzovoorts. 's Morgens kun je eten bij de franciscanen, 's middags staat er twee straten verder weer een lange rij bij een ander uitdeelpunt. Van de vroege ochtend tot de late avond, overal kom je ze tegen: verwarde mensen, onwelriekende mensen, bijzondere mensen.

Naast het voeden van de hongerigen bieden de franciscanen in de kerk onderdak aan mensen die overdag een paar uurtjes willen slapen. De franciscanen openen elke ochtend de deur van de Bonifatiuskerk op de Golden Gate Avenue en dan stromen de daklozen en vluchtelingen toe. Het belangrijkste dat de kerk biedt zijn de banken, maar ook toiletten en soms gelegenheid voor wat nieuwe kleren, er is een kapper en een masseur. Hoewel het zomer is, brandt in de kerk de kachel, want velen krijgen het koud van de klamme nachten hier in de stad. De slapers hebben ongeveer de helft van de kerkbanken bezet, het voorste deel blijft vrij, want de dagelijkse mis moet ook gevierd kunnen worden, en dat gebeurt, terwijl in het achterste deel de mensen slapen.

Zijn inspiratie voor dit werk haalt Hans van Bemmel uit Matteüs 25: "Als Franciscaan bid ik elke dag, maar ik wil dit ook in de praktijk brengen. In Matteüs 25 staat hoe wij met de hongerige, dorstige, zieke, vreemde, naakte en gevangene moeten omgaan. Want wat zegt Jezus? 'Wat je voor de minste der Mijnen gedaan hebt, hebt ge voor Mij gedaan.' Zo krijgt het geloof handen en voeten."

Radioverslag

Zaterdag 6 september om 18.00 uur op Radio 5, een uur lang Hans van Bemmel over zijn ervaring van werken in den vreemde. Maar de eerste weken van juli ook hier alvast enkele impressies.