Jubileumboek Cordaid

Gepubliceerd op: 26-6-2014 om 13:58 door gm.

- Cordaid presenteerde op 23 mei een jubileumboek ‘Gedreven Helpers, een geschiedenis van Cordaids voorlopers’. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Hare Majesteit Koningin Máxima. Het boek is geschreven door Annelies van Heijst, professor Zorgethiek en Caritas aan de Universiteit van Tilburg.

Ideeël erfgoed

Cordaid is een van de grootste internationale katholieke hulporganisaties ter wereld. ‘Gedreven Helpers’ vertelt de geschiedenis van de hulporganisaties waaruit Cordaid in 2000 is ontstaan én de Nederlanders die daar hun steun aan gaven. De voorlopers begonnen ooit als actieve vrijwilligersorganisaties op de gebieden van humanitaire noodhulp en missie- en ontwikkelingssamenwerking. Getroffen door het gebrek van anderen én vanuit de wens om ook immaterieel iets te bieden, gaf men hulp en ondersteuning. Annelies van Heijst heeft Cordaids voorgeschiedenis gereconstrueerd door de lens van het ideële erfgoed en geeft zo een beeld van helpers die, onder meer vanuit hun katholieke identiteit, gedreven werden om voor medemensen te zorgen. Het boek is een gedegen wetenschappelijk onderzoek vol met prachtige en ook pijnlijke verhalen, die openhartig en eerlijk worden beschreven.

Waarschuwingjubileumboek cordaid

Het boek heeft ook een boodschap voor westerlingen van vandaag die in overvloed leven, én voor diegenen die te jong zijn om persoonlijke herinneringen te hebben aan gebrek en politiek gevaar. Van Heijst wees er tijdens de presentatie op dat er wereldwijd overgangen gaande zijn van politieke en economische macht. “We staan nog maar op de drempel van het leren delen van de uiteenlopende bronnen van onze planeet.” Volgens haar kan de omslag van helper naar iemand die hulp nodig heeft, zich snel voltrekken. “Wij zijn geneigd ons te koesteren in de rol van helper. Maar wie door een natuurramp wordt getroffen of door een geopolitiek conflict, of wie wordt gebrandmerkt tot lid van een vervolgde groepering zal zelf behoefte krijgen aan hulp.”

Annelies van Heijst, Gedreven helpers. Een geschiedenis van Cordaids voorlopers: RK Huisvestingscomité, Mensen in Nood, Memisa, Medicus Mundi, Indische Missie Vereniging, Centraal Missie Commissariaat, Cebemo, Vastenaktie, Bilance en Bond zonder Naam. 628 blz., gebonden, geïllustreerd, isbn 978-90-8704-432-9