2500 bezoekers bij Open Kloosterdag 2014

Gepubliceerd op: 10-5-2014 om 21:57 door WvdV.

'S-HERTOGENBOSCH - Op basis van een extrapolatie van de bezoekersaantallen van ruim een kwart van de deelnemende gemeenschappen blijkt dat circa 2500 personen een bezoek hebben gebracht aan een religieuze gemeenschap.

Dat zijn er minder dan tijdens de vorige Open Kloosterdag (op 24 juni 2012), toen er ca 8500 bezoekers waren. Twee jaar geleden waren er echter meer deelnemende kloosters, waar men een kijkje kon nemen. De religieuze gastheren en gastvrouwen bleken achteraf uiterst content over de ontmoetingen met de bezoekers en de gesprekken, die daaruit voortkwamen.

De paters Maristen te Deventer vormden een van de 37 deelnemende gemeenschappen. Deze paters hebben enkele jaren geleden Huize Loreto te Lievelde verlaten. Zij wonen derhalve nog maar kort in hartje Deventer, in een pand pal naast de Broederenkerk. Het programma ging van start met een korte Mariaviering in genoemde monumentale kerk, die na twee jaar van herstelwerkzaamheden in december 2013 weer is opengesteld. Vervolgens kregen de bezoekers koffie dan wel thee aangeboden in de communiteit van de paters. Aan de ruime tafel ontstonden weldra levendige gesprekken over uiteenlopende onderwerpen. Na deze kennismaking vertelde pater Weemaes aan de hand van een beeldpresentatie over de (vroege) historie van de congregatie. De congregatie is gesticht na de Franse Revolutie. De Maristen onderscheiden zich niet alleen door het Mariale karakter van de congregatie (''Aanwezig zijn, zonder op de voorgrond te treden"), maar ook door de bijzondere locatie van hun missiewerk. Veel Maristen hebben namelijk in Oceanie gewerkt op verschillende eilanden in de Stille Oceaan en zij kunnen daarover mooi en meeslepend vertellen. Maar aan alles komt een einde. Ter afsluiting was er een eenvoudige vesperviering.

Meer informatie over deze congregatie

Onderstaand een beeldimpressie van de Open Kloosterdag bij de paters Maristen
(het plaatje rechtsboven is niet gelocaliseerd in Deventer)

Maristen