Titus Brandsma

Gepubliceerd op: 1-5-2014 om 08:38 door .

BOXMEER - In de RKK Kloosterserie 2014 aandacht voor het gedachtegoed van oorlogsheld en karmeliet Titus Brandsma.

Leo Fijen praat met Titus Brandsma-kenner Falco Thuis over het gedachtegoed van deze priester. Brandsma verzette zich in de Tweede Wereldoorlog fel tegen het nazisme en kwam daardoor in concentratiekamp Dachau. Dat heeft hij met zijn leven moeten bekopen maar ook daar heeft hij zich weer ontfermd over de mensen om hem heen in nood. In 1985 is Brandsma als martelaar door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard.

TB

In de uitzending komen ook andere karmelieten aan het woord, zoals de prior van de gemeenschap te Boxmeer Tjeu Timmermans. Zelf heeft Timmermans jarenlang gewerkt als ongeschoold arbeider in de zogenaamde ‘Billitonwijk’ in Arnhem. Waar metaalarbeiders te maken kregen met gezondheidsklachten en loodvergiftiging. Daar heeft hij geleerd wat het betekent om op te komen voor de mensen om je heen.

De Karmelieten kiezen voor een leven van contemplatie in de traditie van de Karmel door Gebed broederschap en dienstbaarheid temidden van de mensen.

RKK Kloosterserie 2014: Karmelieten over gedachtegoed van oorlogsheld Titus Brandsma, zaterdag 3 mei om 18.00 uur bij het RKK op Nederland 2.

Titus Brandsma Lezing

Op 16 mei vindt de Titus Brandsma Lezing plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de St. Stevenskerk te Nijmegen. De lezing zal uitgesproken worden door Mgr. G. de Korte. Het thema luidt: De vraag naar God in deze tijd. Meer informatie