Broeders van Maastricht in Oost-Timor

Gepubliceerd op: 22-4-2014 om 11:45 door WvdV. Bron: Petrus Suparyanto

TIMOR LESTE - Sinds enkele jaren is er een communiteit van broeders FIC in Timor Leste (Oost Timor).

De presentie van de broeders aldaar is al besproken op het Provinciaal Kapittel 2006. De redenen om daar een communiteit te beginnen zijn: het behoud van de status pauselijke congregatie, het openen van de mogelijkheid van nieuwe leden in de congregatie, en het verspreiden van de FIC spiritualiteit, speciaal in landen in Zuidoost Azië. Dit besluit van het Kapittel 2006 is verstevigd op het Provinciaal Kapittel 2012.

De jonge communiteit FIC in Timor Leste bestaat nog geen vijf jaar. Daarom is er nog veel geld nodig om tot wasdom te kunnen komen. Vanuit economisch oogpunt bekeken legt de zorg voor twee communiteiten FIC met vier broeders beslag op eenderde van het budget van de Indonesische Provincie. Daar in dit land de Amerikaanse dollar gebruikt wordt gaan de uitgaven voor levensbehoeften steeds meer omhoog. Van de andere kant betekent de ontwikkeling van de FIC de belofte van veel nieuwe leden uit Timor Leste. Twee jongeren zijn nu canonieke novicen en twee anderen zijn aspirant in Becora Dili.

Om deze situatie het hoofd te bieden is de Indonesische Provincie in 2013 begonnen met een actie onder de eigen broeders, medewerkers en leerlingen om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van de FIC missie in Timor Leste. Daarbij is gebleken dat de “Solidariteit voor Timor Leste” zeer goed aanslaat dat is ook te zien in de manieren waarop ze dat doen.

Er zijn inkomsten gegenereerd door de verkoop van tuin producten, van fokvee, van kranten en tijdschriften, door de collecte van de kindermissen en door de giften aan broeders. De opbrengst wordt elke maand gepubliceerd via de mededelingen van de Indonesische Provincie, tot janari 2014 was er 14.200 Euro verzameld.

Teneinde de spiritualiteit van de FIC te verspreiden en de actie “Solidariteit voor Timor Leste” breder onder de aandacht te brengen, is er het boek A Return to the Orginal Spirit, (de oorspronkelijke thesis voor Master, Theologie Spiritualiteit aan de Gregoriaanse Universiteit te Rome, 2005) van Petrus Suparyanto.

Prijs  20,50 Euro

Dit boek verdiept de geestelijke kwaliteiten in de documenten over het leven van de stichters van de congregatie, het erfgoed dat zij hebben nagelaten, waaronder de constitutie en regels. De geestelijke kwaliteiten worden samengevat met behulp van de spirituele theologie, speciaal de vernieuwing van het religieuze leven volgens het tweede Vaticaans Concilie. Waar nog bijkomt de vergelijking met Vincentiaanse spiritualiteit, vervolgens zijn die geestelijke kwaliteiten geformuleerd als de identiteit van de congregatie.

De royalties van de verkoop van dit boek gaan naar de Missie FIC in Timor Leste.
U kunt het boek bestellen door te mailen naar: paryantofic@gmail.com of gencouncil@brothers-fic.org