Vreemdelingendetentie

Gepubliceerd op: 9-4-2014 om 09:11 door . Bron: www.franciscaansegideonsbende.nl

BADHOEVEDORP - De nieuwe actie van de Franciscaanse Gideonsbende is gericht op ‘illegale’ vreemdelingen in detentie. De Gideonsbende roept op tot een wake op Goede Vrijdag 18 april 2014 van 14.00-15.30 uur, georganiseerd door de Franciscaanse Vredeswacht: Justitieel Complex Schiphol, Duizendbladweg 100, Badhoevedorp – kijk ook op www.schipholwakes.nl.

Uitgeprocedeerde asielzoekers, partners die niet aan de verblijfsvoorwaarden voldoen, toeristen die langer blijven dan hun visum toestaat – allemaal migranten die hier verblijven zonder verblijfsvergunning. Illegaal verblijf is nog niet strafbaar, maar vastzetten ‘ter fine van uitzetting’ mag wel. Nederland zet jaarlijks zo’n 5.000 vreemdelingen vast. De meesten kunnen niet uitgezet worden, maar worden na een verblijf in detentie van een half jaar weer op straat gezet, zonder rechten, zonder voorzieningen.

De omstandigheden in vreemdelingendetentie zijn vergelijkbaar met die in een gewone gevangenis. ’s Avonds en ’s nachts zijn de deuren op slot. Bezoek is twee uur per week mogelijk. Er ontbreekt een toekomstgerichte dagbesteding: er is geen werk en nauwelijks onderwijs, waardoor het aangeboden dagprogramma niet als zinvol wordt ervaren. Er zijn ook klachten over de medische zorg en het eten. Protesterende vreemdelingen worden nogal eens afgezonderd in isoleercellen.

Een flyer met meer suggesties en tips om iets te doen voor vreemdelingen in detentie is te verkrijgen via: info@franciscaansegideonsbende.nl.

De Franciscaanse Gideonsbende is een initiatief van de Franciscaanse Beweging (FB), die staat voor ontmoeting, verbondenheid, verdieping en bezinning. In Nederland telt de FB twaalfhonderd leden, mensen die zich laten inspireren door het evangelisch levensmodel van Franciscus en Clara van Assisi. Zij streven een eenvoudige levenswijze na, dicht bij andere mensen en andere schepselen, met respect voor de ander en respect voor natuur en milieu. Kernwaarden van de FB zijn: eenvoudig, betrokken, kwetsbaar en vredelievend.  
De Franciscaanse Gideonsbende wil een landelijke 'bende' zijn. Dit doet zij door met regelmaat suggesties naar buiten te brengen voor acties tegen onrecht en armoede die in het hele land zowel individueel of samen met anderen kunnen worden uitgevoerd.