God vinden in alle dingen

Gepubliceerd op: 5-4-2014 om 21:23 door . Bron: www.igniswebmagazine.nl

BRUGGE / DELFT - Centraal in de ignatiaanse spiritualiteit staat de ervaring dat je God kan vinden en dienen in alle dingen. Twee recente berichten op de site van de Jezuieten illustreren hoe zij op eigentijdse wijze vorm geven aan deze spiritualiteit.

In de INIGO-communauteit in het historische centrum van Brugge wonen momenteel zeven jezuïeten. In deze huiselijke omgeving krijgen ex-gedetineerden een nieuwe kans. Er is ruimte voor de tijdelijke opvang van een drietal mannen die in een moeilijke situatie beland zijn en die graag op een eervolle manier opnieuw deel uit willen maken van de maatschappij. Kijk hier het filmpje

Steve Edmunds SJ, een jonge Engelse jezuiet, schrijft over zijn positieve ervaringen op een middelbare school in Delft. Volgens hem is de Nederlandse schoolomgeving ontspannen, vriendelijk en soms zelfs ronduit kalm. Edmunds concludeert: Net als mijn voormalige werk in de verpleging, lijkt lesgeven gebaseerd te zijn op de relatie. Als je niet in staat bent een verstandhouding op te bouwen, lijdt je effectiviteit daaronder. (-) Misschien helpt het mee dat ik hier als jezuïet kom. Ik heb geen eigen agenda, ik sta volledig tot de beschikking van de school. Ik kan vrijgevig zijn met mijzelf en mijn tijd, kan overwerken, collega’s helpen, gesprekken voeren met leerlingen. Mijn motivatie is daarbij een bijzondere: ik wil in mijn leven Christus zo veel mogelijk navolgen en de waarden van het evangelie voorleven, zonder mijn eigen persoonlijkheid te verliezen. Misschien klinkt het raar voor iemand in mijn positie, maar ik ben helemaal geen prekerig persoon. Ik geloof dat het belangrijker is om te laten zien dat je een christen bent, door de manier waarop je je leven leidt. De uitdaging is om mijn gebedsleven en relatie met God te onderhouden op een drukke werkdag. Tegelijkertijd heb ik God ook altijd gevonden in mijn werk. Zo wordt mijn werk dus mijn gebed. Ik hoop dat de vruchten voor iedereen zichtbaar zullen zijn.

Het volledige verhaal