Kloosterlingen in beeld

Gepubliceerd op: 20-3-2014 om 16:24 door WvdV. Bron: RKK

OOSTERHOUT - Samen met Sint Catharinadal en de Sint Paulusabdij vormt de Onze Lieve Vrouweabdij de zogenoemde ''Heilige Driehoek'' .

In deze ''Heilige Driehoek'' speelt zich de zevende aflevering van de Kloosterserie 2014 af en wel in en rond de Onze Lieve Vrouweabdij van de zusters Benedictinessen van Oosterhout.
 
In 1901 vestigden zich de benedictinessen zich op het landgoed Vredeoord aan de Zandheuvel, een voormalige kostschool, die grensde aan de priorij Sint Catharinadal. De monialen waren uit Wisques (Frankrijk) verdreven door de anticlericale wetgeving van de Franse regering Waldeck-Rousseau. In de loop van de jaren die volgden, bouwden de benedictinessen de oude kostschool uit tot een abdij met kloosterkerk. Het benedictijnse leven schoot wortel in Oosterhout, en na enkele jaren traden ook Nederlandse zusters in het klooster in. Na 1944 was de abdij zover ‘vernederlandst’ dat Nederlands de voertaal werd.

Zr Martha Verstraeten osb aan het werk in de tuin

Het leven van de zusters volgens de regel van Sint-Benedictus kenmerkt zich door het ‘ora et labora’, een afwisseling van werk en gebed. De zusters restaureren in hun ateliers oude gobelins en iconen. Aan de abdij is een paramentenatelier verbonden dat liturgische gewaden vervaardigt voor (katholieke én protestante) kerkelijke erediensten. Aan de Onze Lieve Vrouweabdij is een gastenhuis verbonden.

In de Onze Lieve Vrouweabdij bidden en werken 23 slotzusters. Overste zr Martha Verstraeten osb zegt in het interview met Leo Fijen over haar keuze voor een leven in afzondering: “Die buitenwereld is veel te interessant voor mij. Die zou als een hond gaan trekken aan mij, alle kanten op. Je moet de grond vinden waar je kan wortelen. Voor mij is dat hier, achter de kloostermuur. Hier kan ik me beter concentreren op waar het voor mij om gaat in dit religieuze leven.”

RKK Kloosterserie 2014: Benedictinessen in Oosterhout over het leven in afzondering, zaterdag 22 maart om 18.00 uur bij RKK op Nederland 2.

Informatie over de volgende afleveringen in deze serie