Tachtig jaar Zusters Augustinessen

Gepubliceerd op: 18-3-2014 om 20:24 door E. Borgman. Bron: SG jubileumeditie

HILVERSUM - Op 19 maart 1934, het feest van Sint Jozef, werd op initiatief van de augustijn Sebastianus van Nuenen en Cor van Reijsen – mater Augustina – de congregatie van de zusters Augustinessen van St. Monica opgericht.

De zusters gingen wonen in een van de smalle straatjes van de Utrechtse Wijk C. met zijn vaak armoedige huizen. Zij wilden God dienen en iets voor de mensen betekenen. Velen hebben zij bijgestaan op talloze manieren: behalve in Utrecht later ook in Hilversum, Amsterdam, Sittard, Maastricht, Arnouville-les-Conesse vlakbij Parijs en een tweede klooster in de Adriaan van Bergenstraat in Utrecht en in Casella.

De congregatie viert dit jaar haar 80ste verjaardag. Er zullen geen grote festiviteiten plaatsvinden. Juist in dit jubileumjaar verlaten de zusters hun klooster (de Stad Gods) in Hilversum. Dit brengt veel werk met zich mee. Ook emotie, want vanaf 1946 was het gebouw gezichtsbepalend en een centraal punt in het leven van de zusters. Ze hielden er onder meer elk jaar een retraite en vakantie. Het hoort vanaf de oprichting van hun congregatie bij de zusters Augustinessen van Sint Monica dat zij mogelijkheden zien waar andere die niet waarnemen.

Vanwege het jubileum verscheen onlangs een extra nummer van het tijdschrift Stad Gods. Hierin staan onder meer portretten van  enkele zusters. De zusters geven uitdrukking aan hun geloof dat voor God geen leven zinloos en geen geschiedenis zonder betekenis is; dat deze God zich in Jezus laat kennen als erop gericht te dienen en niet te worden gediend; en dat Gods Geest mensen bij elkaar betrekt over alle mogelijke barrières heen. Daarvan getuigen de zusters en zij nodigen anderen nog altijd uit dat met hen te doen.

www.zustersaugustinessen.nl

Bovenstaande tekst is ontleend aan het hieronder afgebeelde voorwoord van Erik Borgman in de jubileum-editie van Stad Gods.