Zusters van Julie Postel

Zusters van Julie Postel

Postadres:
Adres: Veerstraat 49
Postcode: 5831 JM
Plaats: BOXMEER
 
Bezoekadres:
Adres: Veerstraat 49
Postcode: 5831 JM
Plaats: BOXMEER
 
Telefoon: 0485 - 301000
Website: http://www.juliepostel.nl
Internationale website: http://www.juliepostel.nl/


Zich het lot aantrekkend van de minsten der mijnen, stichtte in 1807 Julie Postel (heilig verklaard in1925) in Normandië een eigen congregatie. Sinds het einde van de 19e  eeuw is haar congregatie ook in Nederland actief. Eerst met name in de zieken- en bejaardenzorg, als ook het onderwijs. Op dit moment zetten de zusters van Julie Postel zich op andere, heel uiteenlopende manieren in om de waardigheid van ieder mens te waarborgen. Zo hebben deze zusters onder meer in Nijmegen een resocialisatieproject voor ex-gedetineerde jongeren, Moria. Vanuit enkele opvanghuizen willen zij, samen met de Fraters Maristen, speciaal deze vergeten groep in de samenleving weer nieuw toekomstperspectief bieden (voor meer informatie over Moria: http://www.st-moria.nl/).

Kasteelmuseum Boxmeer

Eeuwenlang heerste vanuit kasteel Boxmeer de adel met harde hand over de gelijknamige Vrije Heerlijkheid. Eerst vanuit een 'Motte-burcht' en later een middeleeuws fort, dat in de 18e eeuw grotendeels plaats maakte voor een adellijk landhuis. In 1896 namen de Zusters van Julie Postel dit in gebruik als ziekenhuis.
In Kasteelmuseum Boxmeer wordt de historie van zowel de adellijke als huidige religieuze bewoners belicht. De geschiedenis van eerstgenoemden passeert de reveu middels maquettes, geluidsregistraties en onder meer duimschroeven. Oude (zuster)tijden herleven door een mini-ziekenzaaltje met couveuse uit 1900! Foto's, relikwiëen en documenten blikken terug op het Rijke Roomsche leven én daarnaast vooruit op de toekomst.
Paradepaardje van Kasteelmuseum Boxtel is een fraaie collectie kerkzilver die herinnert aan fameuze Boxmeerse edelsmeden.