Cornelius-pelgrimwandeling

Op 21-9-2019 in HEERLERHEIDE

In het Corneliusoctaaf organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden (SPV) een wandeling tussen twee kerken in Zuid-Limburg die een traditie kennen rond de feestdag van St.Cornelius.

Heerlerheide, Cornelius-pelgrimswandeling, van Heerlerheide naar Schin op Geul

Deze paus leefde rond het jaar 250, in een tijd van vervolgingen. Als krachtige verdediger van het geloof stierf hij  de marteldood. Hij wordt als beschermheilige aangeroepen tegen zenuwziekten en overspannenheid. De verering is waarschijnlijk vanuit Kornelimünster (bij Aken) naar Limburg gekomen, met Borgharen, Schin op Geul en Heerlerheide als bekendste pelgrimsplaatsen.

H. Cornelius


In 1839 werd in Heerlerheide de eerste Corneliuskerk gebouwd en kwam de Cornelius-verering spoedig op gang. Tijdens de acht dagen (octaaf) rond het jaarfeest van de H.Cornelius, 16 september, trekken nog altijd een paar duizend pelgrims naar deze drie kerken.

Om mee te doen hoeft men tevoren zich niet aan te melden; om 09.30 uur aanwezig zijn in de Corneliuskerk te Heerlerheide is voldoende. Aan deelname zijn geen kosten verbonden; een vrije gave wordt wel op prijs gesteld.

Meer informatie over de perlgrimswandeling vindt u hier

 

Terug naar de agenda Terug naar de agenda