Catharinadag: De katharsis van Catharina

Op 23-11-2018 in 'S-HERTOGENBOSCH

Voor de laatste maal organiseert stichting Christine de Pisan in samenwerking met de KNR een Catharinadag.

In de klasssieke Griekse tragedies en ook in veel latere toneelstukken worden telkens eigentijdse thema’s en problemen in al hun gelaagdheid op de bühne gebracht. Er wordt toegewerkt naar een katharis,  loutering van de hoofdpersonen in de uiteindelijke apotheose. Dit gebeurt op zodanige wijze dat ook het publiek een loutering meekrijgt. Tijdens deze laatste Catharinadag willen we op eenzelfde wijze terugkijken, bijeenrapen en ordenen wat ons in alle voorgaande dagen is voorgelegd om zo verder te gaan.

Sinds 2001 zijn er vrijwel ieder jaar op of rond 25 november Catharinadagen georganiseerd door de stichting Christine de Pisan. De thema’s waren in al die jaren zeer divers maar altijd was er oog voor de situatie of invalshoek van vrouwen.  Het waren pogingen om telkens weer een actueel thema op het gebied van man-vrouwverhoudingen te bespreken en hier grip op te krijgen. Hiervoor lieten we steeds sprekers, vrouwen en mannen, vanuit hun eigen invalshoek en expertise hun verhaal doen.

We hebben mevrouw Lilian Ploumen, voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking en momenteel lid van de Tweede Kamer, bereid gevonden om samen met ons terug te kijken op wat de dagen ons hebben opgeleverd, wat er in de loop der jaren is veranderd rond de positie van vrouwen. Maar zij zal ook met ons vooruit willen kijken wat we mee kunnen nemen naar de toekomst.

Reünie

Deze laatste Catharinadag zal zeker geen tragedie worden, we willen op feestelijke wijze een traditie afsluiten. We nodigen daarom van harte iedereen uit die zich ooit betrokken heeft gevoeld bij de Catharinadagen en het debat over de positie van vrouwen in kerk en samenleving. Indien u mensen kent die niet mogen ontbreken op deze middag, laat het ons weten via communicatie@knr.nl zodat we hen een programma kunnen sturen.

Locatie: Grote Kerk, 's-Hertogenbosch
Tijd: 23 november 13.30 - 16.45 uur
Aanmelden kan  via: communicatie@knr.nl 

uitnodiging Cathrinadag 23 nov 2018

 

Terug naar de agenda Terug naar de agenda