Tweedaagse retraite rond Geweldloosheid en rechtvaardige vrede

Op 25-8-2017 in BIEZENMORTEL

De KNR organiseert in het kader van haar jaarthema 2017 – Geweldloosheid en rechtvaardige vrede – een tweedaagse retraite. Doelgroep zijn leden van ordes en congregaties en mensen die zich vanuit een religieuze bewogenheid willen inzetten voor gerechtigheid en vrede.

Van 11 – 13 april 2016 vond in Rome een internationale conferentie over geweldloosheid en rechtvaardige vrede plaats, georganiseerd door de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede en Pax Christi International. Christelijk geïnspireerde vredeswerkers uit alle delen van de wereld wisselden ervaringen uit en riepen kerkleiders op de geweldloze inzet voor vrede actief te bevorderen. Mede geïnspireerd door deze gebeurtenis heeft paus Franciscus in zijn Vredestoespraak van 1 januari 2017 gesproken over ‘Geweldloosheid: een stijl van vredespolitiek’.

In het spoor van deze nieuwe ontwikkelingen binnen de kerk, willen we tijdens de retraite
- met input van sprekers, in groepsgesprekken en tijdens meditatieve momenten -  nadenken over de vraag: Hoe kunnen wij christenen, geïnspireerd door Jezus en zijn evangelie, vandaag een bijdrage leveren aan een rechtvaardige vrede door middel van geweldloosheid?

Programma

Het programma is gebaseerd op de drieslag: zien – oordelen – handelen:

  • De tekenen van de tijd zien rond oorlog en vrede, wij-zij denken, angst en hoop in de wereld en in eigen samenleving.
  • Een oordeel vormen, een kijk op mensen en gebeurtenissen ontwikkelen in de lijn van Jezus van Nazareth en het evangelie, gevoed door een diepe spirituele bewogenheid.
  • Actief geweldloos handelen vandaag, met name vanuit de kunst van de geweldloze dialoog in concrete relaties en conflictsituaties.

De begeleiding is in handen van Pax Christi Vlaanderen en KNR

Het complete programma als PDF

Praktische informatie

De retraite begint op vrijdagavond 25 augustus om 20.00 u. en eindigt na de lunch op zondagmiddag 27 augustus. Plaats van samenkomst: Conferentiecentrum De Beukenhof, Capucijnenstraat 46, Biezenmortel (tussen Den Bosch en Tilburg)

Opgave en kosten

Opgave voor 1 augustus via het aanmeldformulier
Maximum aantal deelnemers: 50
Kosten: € 100,- per persoon (dit is inclusief overnachtingen en maaltijden) over te maken op rekeningnummer NL40FVLB022.59.08.514 t.n.v. Konferentie Nederlandse Religieuzen, o.v.v. ‘Bijeenkomst Biezenmortel’ en de naam van de deelneem(st)er
Informatie: Gerard Moorman, stafmedewerker KNR, tel. 073 – 6921301

Routebeschrijving  

Vanaf A65 Tilburg/Den Bosch, afslag Biezenmortel. Rechtdoor via de Heusdensebaan en Gommelsestraat. Na ca. 2,5 km. bij rotonde rechtsaf Biezenmortelsestraat. Bij de volgende rotonde rechtsaf de Capucijnenstraat in. Na 500 m. ligt rechts De Beukenhof.

Openbaar vervoer

Biezenmortel is lastig te bereiken per openbaar vervoer. De beste optie is om vanaf station Oisterwijk buurtbus 205 te nemen naar de Capucijnenstraat. Kijk s.v.p. voordat u vertrekt naar de actuele vertrektijden.

We beraden ons over een oplossing, bijv. met een busje een shuttle organiseren vanaf Den Bosch en/of mensen die met de auto komen vragen iemand uit eigen regio mee te nemen. Geef op het aanmeldformulier s.v.p. aan of U op eigen gelegenheid naar Biezenmortel komt of niet.

Terug naar de agenda Terug naar de agenda