WJD-Kruis bij stadsklooster San Damiano

Start tour WJD Kruis door Nederland op 14 oktober. Foto: Ramon Mangold
Start tour WJD Kruis door Nederland op 14 oktober. Foto: Ramon Mangold

Op 27 oktober komt het WJD-kruis naar stadsklooster San Damiano in ’s-Hertogenbosch en Rosmalen. Er zijn dan diverse activiteiten.

In de zomer van 2023 worden de Wereld Jongeren Dagen (WJD) in Lissabon gehouden. Om hier aandacht aan te geven reist een replica van het houten WJD-kruis van 14 oktober tot en met 6 november door alle bisdommen van Nederland. Wil je meedoen met de  activiteiten in het Stadsklooster, in Rosmalen of op beide locaties? De activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Stadskooster San Damino

Om 9.00 uur is het WJD-kruis bij het Stadsklooster San Damiano, Van der Does de Willeboissingel 12. In het Franciscushuis bij het Stadsklooster is een film te zien over Franciscus van Assisi. Aansluitend is er een gebedsviering. Aan het eind van de ochtend maken we bemoedingsbriefjes die na de lunch in kleding voor dak- en thuislozen wordt gedaan. Om 14.15 uur gaat het WJD-kruis door de binnenstad naar de Sint Jan om het naar het relikwie van paus Johannes Paulus II te brengen.

Na het gebed in de Sint Jan, vertrekt het WJD-kruis uit ’s-Hertogenbosch en vervolgt zijn tocht naar Rosmalen. Na Rosmalen tourt het WJD-Kruis verder door het land. De afsluiting van de tour is op zondag 6 november bij de Broeders van Sint Jan in Utrecht. Later die avond keert het WJD-kruis weer terug in de Sint Jan en blijft daar tot aan de Wereld Jongeren Dagen in de zomer van 2023.

Rosmalen

Om 15.30 uur beginnen de activiteiten in Parochie Heilige Maria Rosmalen. Jongeren ontvangen daar het WJD-kruis en eten samen met de begeleiders van het WJD-kruis een eenvoudige maaltijd. Vervolgens is er om 19.00 uur een rozenkransgebed in de Lambertuskerk met aansluitend om 19.30 uur een viering in Taizé stijl. Om 20.00 uur gaat het WJD-kruis onderweg naar de Laurentiuskerk waar om 20.30 het tweede gedeelte van de viering in Taizé stijl plaatsvindt. Het gelegenheidskoor van Jong Bisdom Den Bosch zal de vieringen muzikaal begeleiden.

Over de Wereldjongerendagen

De WJD zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Hier komen honderdduizenden katholieke jongeren uit alle landen van de wereld samen. Zij kunnen elkaar te ontmoeten, vrienden maken, elkaars cultuur  leren kennen en  het geloof vieren.

In 1983 heeft paus Johannes Paulus II aan de jongeren van de wereld een houten kruis geschonken om daarmee samen in geloof op te trekken naar de Wereld Jongeren Dagen. Het kruis reist de hele wereld over.

Het vier meter hoge kruis is gemaakt in Nederland. Deze zomer bracht een groep  studenten van de Katholieke Studentenvereniging Nijmegen het naar Rome. Daar is het WJD-kruis gezegend voor de pelgrimstocht die van 14 oktober tot en met 6 november door Nederland trekt. Op deze pelgrimstocht reizen jongeren met het WJD-kruis mee. Onderweg doen ze verschillende plekken aan en op elke plek is er een activiteit waar jongeren aan kunnen sluiten. De meereizende jongeren hebben WJD-ervaring en delen hun verhaal graag met geïnteresseerden. Een overzicht van alle plaatsen en activiteiten vind je op de speciale website over de wereldjongerendagen 

Meer info?

Wil je deelnemen aan de activiteiten en de maaltijd(en) in San Damiano , meld je dan vóór 26 oktober aan via het Franciscaans Jongerenwerk. Gedurende de hele dag zijn er ervaringsdeskundigen en medewerkers van het Jong Bisdom Den Bosch aanwezig. Zij geven meer informatie over de reis die vanuit het bisdom naar de Wereld Jongeren Dagen wordt georganiseerd. Alle informatie over de Wereldjongerendagen en de reizen vanuit Nederland vind je op de WJD-site

 

Delen