Voormalig nieuwslezeres Noraly Beyer als kloostergast bij de zusters in Steyl

Noraly Beyer te gast bij de missiezusters in Steyl, serie Kloostergasten. Foto KRO-NCRV

In de uitzending van de serie Kloostergasten van zondag 2 oktober is  Noraly Beyer te gast in het klooster van de missiezusters dienaressen van de Heilig Geest in Steyl.

Het is voor het eerst sinds haar jeugd dat Noraly Beyer weer voet zet in een klooster. Wat doet het met haar om zoveel jaren later weer tussen zusters te zijn? Beyer groeide op in Curaçao en kreeg een katholieke opvoeding. Toen haar vader plotseling overleed, stuurde haar moeder de oudste drie kinderen naar een kostschool van zusters in Roermond. Beyer was elf jaar toen ze bij de zusters Ursulinen aankwam. “Donkere, gekleurde mensen: die waren er gewoon niet,” vertelt zes. “Ik was een bezienswaardigheid.”

Multicultureel

Het klooster in Steyl van de missiezusters in Steyl is wél multicultureel. Zusters uit andere landen komen naar het moederhuis van de congregatie toe voor educatie en inspiratie en blijven er een paar maanden. Wereldwijd zijn er zo’n 3.500 missiezusters actief. “Zij zien letterlijk en figuurlijk geen kleur.” Een goede zaak om racisme tegen te gaan, constateert Beyer. “Je moet daaraan blijven werken. Ik denk dat je dat goed kan bereiken door met elkaar om te gaan en naar elkaar te luisteren.”

De voormalig journaliste is onder de indruk van hoe de 75 zusters in Steyl in het leven staan. “Dan kijk ik naar ze en denk ik: Nee hè, dat kan je niet menen”, vertelt Beyer. “Maar ze zijn dolgelukkig dat ze via naastenliefde hun leven in dienst kunnen stellen van God.”

Kloostergasten

Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken. Naast Noraly Beyer verruilen ook  gouverneur Emile Roemer, tennisspeeltser Esther Vergeer en tv-presentator Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.

Uitzending: zondag 17.45 uur NPO2

Eerder waren er uitzendingen met Thomas Cammaert in Abdij van Berne en Evi Hanssen in Abdij Koningshoeven. Terugkijken

Meer over de Missiezusters Dienaressen van de H. Geest

 

Delen