Veel belangstelling voor opening ‘Ons Kloosterpad’

Zuster Johanna en commissaris van de koning Ina Adema wandelen deel van het kloosterpad
Kloosterpad opening met wandeling tussen Haren (achtergrond) en Megen met v.l.n.r. De commissaris van de Koning, Burgemeester van Oss en zuster Johanna. Foto: Dolph Cantrijn

Vrijdag 30 april werd ‘Ons Kloosterpad’ officieel geopend bij de Clarissen in Megen. Ons Kloosterpad is een wandelroute van ongeveer 330 km langs bestaande en voormalige kloosters in Brabant. Vijftien etappes van gemiddeld 25 km voeren de wandelaars door het Brabantse landschap langs 50 kloosters die belangrijk zijn of zijn geweest in de geschiedenis van het Brabantse kloosterleven.

Opening bij de Clarissen

Het pad werd geopend door zuster Angela Holleboom, abdis van de Clarissen in Megen. Zij overhandigde het Bindboek, dat behoort bij ons kloosterpad, aan mevrouw Ina Adema, Commissaris van de Koning in Brabant. Daarmee was het pad officieel geopend. Eerder die dag liepen mevrouw Adema, mevrouw Buijs, burgemeester van Oss en zuster Johanna van de Clarissen al een deel van het pad.

De opening vond plaats bij de Clarissen vanwege hun bijzondere feestdag. Op 30 april vierden zij namelijk dat de gemeenschap 550 jaar bestaat en 300 jaar geleden naar Megen is gekomen vanuit Boxtel. Aan het einde van de officiële opening zongen de zusters een zegenbede voor alle toekomstige wandelaars. De opening is nog terug te zien op de website Brabantskloosterleven.nl

Bindboek en souvenirs

Bij Ons Kloosterpad is een prachtig bindboek uitgegeven. Hierin zijn de losse routekaarten gebundeld en is veel achtergrond informatie te lezen over de kloosters in Brabant. Het boek is verrijkt met mooie foto’s en interviews met religieuzen over het kloosterleven in deze tijd. Het boek is te bestellen bij Berne Media voor € 29,50 en ook de moeite waard voor mensen die de wandelingen niet gaan maken.
Daarnaast zijn er bij de vijftien etappeplaatsen souvernirs te koop voor de wandelaars. Deze zijn ontworpen door een aantal kunstenaars die hiervoor geïnspireerd werden door gesprekken met enkele religieuzen en bezoek aan de kloosters. Een deel van de opbrengsten van zowel het boek als de souvenirs komt ten goede aan de instandhouding van de kloosters.

Ons kloosterpad in de media

Zowel in de geschreven media als op internet is er veel belangstelling voor Ons Kloosterpad. Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad kwamen met een groot artikel in de weekendbijlage. Jasper van Deurzen, kwartiermaker van Ons Kloosterpad, was te horen in de uitzending van Zin in Weekend op radio 5 en het tv-programma Kruispunt besteed in mei twee uitzendingen aan Ons Kloosterpad.

Ook op de sociale media staat het wandelpad volop in het nieuws. Allereerst zijn er de facebook en instagramaccounts Ons Kloosterpad. Daarop zijn filmpjes en blogs te zien van wandelaars die samen met een aantal religieuzen al eerder etappes van het pad liepen. De zogenaamde warmlopers. Deze filmpjes en foto’s zijn volop gedeeld.

Zie:

 

Delen