Twee Redemptoristen in Oekraïne ontvoerd

Grote zorg om ontvoerde redemptoristen in Donetsk

Twee redemptoristen, pater Ivan Levitskyi en pater Bohdan Heleta , die pastoraal actief waren in de door Rusland bezette stad Berdyansk, werden zonder enige grond gearresteerd. De redemptoristen van de provincie St.-Clemens staan achter Renovabis en de plaatselijke bisschop Stepan Meniok en eisen met dezen de onmiddellijke en ongedeerde vrijlating van de medebroeders.

Het bestuur van de redemptoristenprovincie St.-Clemens sluit zich aan bij de uitspraak van de hulporganisatie Renovabis. De algemeen directeur van deze NGO, de heer Thomas Schwartz roept op tot “de onmiddellijke en ongedeerde vrijlating van de twee toegewijde geloofsverkondigers”. Renovabis steunt hiermee de lokale bisschop in Donetsk, Stepan Meniok. De exarch van het Oekraïens Grieks-katholieke bisdom Donetsk verklaart: “Deze medebroeders moeten onmiddellijk worden vrijgelaten. Hun mag geen haar gekrenkt worden!” Hij ziet de arrestatie als een “onredelijke en onrechtmatige ontvoering”. Renovabisdirecteur Schwartz maakt zich grote zorgen over de talloze meldingen van mishandeling en marteling in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. “Helaas moeten we het ergste vrezen.” Hij roept op tot gebed voor de twee priesters. Tegelijkertijd benadrukt hij de moed van de twee paters redemptoristen. Ze waren net begonnen met hun pastoraat en stonden aan de kant van de mensen op plaatsen waar kort daarvoor andere priesters waren geëvacueerd.

Renovabis eist diplomatieke inspanningen van de federale regering van Duitsland en de Europese Unie voor de vrijlating van pater Levitskyi en pater Heleta . Tegelijkertijd wil Renovabis het lot van de twee ontvoerde geestelijken onder de aandacht brengen: “We moeten de schending van fundamentele mensenrechten en de willekeur van de Russische bezetter openlijk en duidelijk benoemen en mogen niet de andere kant op kijken. De twee priesters zijn een voorbeeld voor vele andere onschuldige mensen in de bezette gebieden.” De redemptoristen onderschrijven deze eisen en zorgen nadrukkelijk.

Bron: https://www.renovabis.de/pressemeldung/grosse-sorge-um-verhaftte-geistliche-im-exarchat-donezk

Het bestuur van de Redemptoristenprovincie St. Clemens roept alle medebroeders, zusters, partners in missie en bezoekers van onze kerken en kloosters op, om te bidden voor de medebroeders in Oekraïne, in het bijzonder voor de twee ontvoerde paters. Het roept de leiding van onze kerkprovincies en de politieke leiders in onze landen op, om al het mogelijke te doen voor de vrijlating van de paters Levitskyi en Heleta .

Zie ook https://www.cssr.news/2022/11/statement-of-the-redemptorists-in-ukraine/

 

 

Delen