Twee bijzondere exposities in Abdij van Berne

De nachtwacht

Tussen 1 en 20 december zijn in de abdijkerk van Berne twee bijzondere exposities te bewonderen. ‘Vertel me wie je bent’, 25 posters met persoonlijke antwoorden op de vraag: ‘wat is heilig, spiritueel of religieus in je leven’. Daarnaast een levensgrote copy van de beroemde ‘Nachtwacht ‘ van  Rembrandt, een initiatief van het Rijksmuseum.

De exposities zijn gratis toegankelijk en de abdijkerk is dagelijks geopend tussen 09.00- 17.00 uur.

Vertel me wie je bent

De vragen zijn niet gesteld aan religieuze professionals zoals pastores, dominees, kloosterlingen of theologen. Deze vragen leven immers ook buiten de kaders van parochies, gemeenten en kloosters. Het is een zeer gemengd gezelschap geworden, afkomstig uit de zorg, het onderwijs , de hulpverlening, het bedrijfsleven en de kunsten. In de leeftijd tussen 7 en 75 jaar, verschillend naar opleiding, beroep en achtergrond.

Er zijn veel gesprekken gevoerd en deze hebben een korte tekst opgeleverd, geplaatst op een beeld dat de inbrengers gekozen hebben in overleg met de vormgeefster. Op elke poster een QR code waar achter muziek te vinden is, verhalen, gedichten, foto’s of filmpjes.

De Nachtwacht

De gedachte om een levensgrote replica van de Nachtwacht naar verschillende plaatsen in ons land te brengen is geboren in de Coronatijd. Mensen, die niet of nauwelijks in de gelegenheid zijn om culturele instellingen te bezoeken wordt zo een hart onder de riem gestoken. De plaatselijke kunststichting is er in geslaagd deze replica van het grote kunstwerk naar Heeswijk te halen. De afmetingen bedragen 4,15 meter hoog en 5 meter breed. De abdijkerk is dan ook een ideale plek geworden om dit meesterwerk van Rembrandt te kunnen bewonderen.

Delen