Ook aandacht voor heiligverklaringen tijdens Open Kloosterdag

Poster Open Kloosterdag 15 mei 2022

Het zal weinigen ontgaan zijn dat komende zondag, 15 mei, pater karmeliet Titus Brandsma heilig wordt verklaard in Rome. Veel media besteden er volop aandacht aan. Iets minder bekend is, dat die dag nog negen anderen heiligverklaard worden. Onder hen ook Charles de Foucauld.

Aandacht voor Titus Brandsma

Zondag 15 mei is het ook Open Kloosterdag. Een dag waarop kloosters hun deuren openen en iedereen welkom heten om in gesprek te gaan met de paters, broeders en zusters die er leven. Op deze Open Kloosterdag staat een deel van de kloosters stil bij de heiligverklaringen van zowel Titus Brandsma als die van Charles de Foucauld.
Vanzelfsprekend gebeurt dat bij de twee karmelietenkloosters in Nijmegen en in Boxmeer. Op beide locaties kunt u samen met anderen en met medebroeders en -zusters van Titus Brandsma de heiligverklaring volgen die rechtstreeks vanuit Rome zal worden uitgezonden. Ook in de rest van het programma is er aandacht voor de persoon van Titus Brandsma en de wijze waarop hij andere karmelieten nog altijd inspireert.

Titus Brandsma zelf en een van zijn zussen hebben  in Megen gewoond. Titus zat er op het kleinseminarie van de Minderbroeders Franciscanen en zijn zus was claris in Megen. Beide kloosters in Megen staan dan ook stil bij de heiligverklaring.

Film over de inspiratie van Charles de Foucauld

Charles de Foucauld stierf een eenzame dood in de woestijn in Algerije zonder enige navolgelingen. Toch bleek hij mensen te kunnen inspireren en enkele decennia na zijn dood zijn er alsnog verschillende congregaties van broeders en zusters gesticht die geïnspireerd zijn door Charles de Foucauld. Onder hen de Kleine Zusters van Jezus. Speciaal op Open Kloosterdag kunt u alvast het filmpje bekijken dat katholiekleven.nl maakte over de enige twee Kleine Zusters van Jezus in ons land. Zij wonen op IJburg in een appartement. Tijdens de Open Kloosterdag is het huis niet geopend. Maar u kunt  via de website de film bekijken, waarin de zusters vertellen over hoe zij geraakt zijn door Charles de Foucauld en hoe zij in het dagelijks leven vorm geven aan zijn spiritualiteit.

Naast de genoemde kloosters zijn er nog bijna 25 andere die hun deuren op 15 mei openen. Ook daar bent u van harte welkom. Voor enkele geldt dat u zich vooraf moet aanmelden. Op andere plaatsen kunt u gewoon binnenlopen. Nieuw dit jaar is dat er ook een digitale mogelijkheid is voor gesprek met zusters. Kijk voor het hele overzicht

 

Delen