Speciaal nummer van Klooster! Magazine rond jubilerende gemeenschappen

Denis Hendrickx op de cover van het speciale nummer van Klooster! over Feest

Met Pinksteren werd het vijftiende nummer van het magazine Klooster! gepresenteerd bij de Abdij van Berne. Dit nummer heeft als thema Feest gekregen. Speciale gastredacteur was abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne. In dit nummer staan de jubilerende norbertijnen en norbertinessen centraal. Zij vieren dit jaar dat 900 jaar geleden de orde van de Norbertijnen is gesticht. Daarnaast vieren de norbertinessen uit Oosterhout het 750-jarig bestaan van priorij Sint-Catharinadal.

Vier jubilerende kloostergemeenschappen

De glossy verschijnt daarom speciaal voor deze gelegenheid met twee verschillende covers. Eén met zuster Maria Magdalena, priorin van Sint-Catharinadal en één met abt Denis Hendrickx. In het blad aandacht voor de geschiedenis en betekenis van de Norbertijnen voor Noord-Brabant en Nederland en diverse interviews met leden van de orde. Daarnaast is er ook aandacht voor twee andere jubilerende gemeenschappen in Noord-Brabant: de Kruisheren in Sint-Agatha vieren hun 650-jarig jubileum. Tot slot vieren de Clarissen van Megen het 550-jarig bestaan van hun gemeenschap en het feit dat zij 300 jaar geleden in Megen zijn neergestreken. In het blad komen ook leden van deze beide gemeenschappen aan het woord.

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Deze vier jubilea zijn voor de provincie Noord-Brabant mede aanleiding geweest voor het uitroepen van het Jaar van het Brabants Kloosterleven. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten (online en fysiek) om stil te staan bij 900 jaar religieus leven in Brabant. Er is aandacht voor de betekenis van de religieuzen voor de ontwikkeling van de provincie. Maar ook voor wat het religieuze leven ons nu nog te bieden heeft. Onder andere is op 30 april Ons Kloosterpad geopend; een wandelroute van 330 km langs zo’n 50 (voormalige) kloosters.

Het Klooster! Magazine is een driemaandelijkse glossy van uitgeverij Adveniat en te koop bij diverse klooster- en abdijwinkels, onder andere bij die van de Abdij van Berne en Sint-Catharinadal.

Meer over het Jaar van het Brabants Kloosterleven

 

Delen