Speciaal jubileumbier voor 900 jaar Norbertijnen

Norbertijen nummeren handmatig het jubileumbier
Norbertijnen van de abdij van Berne nummeren handmatig het speciale Jubileumbier

De orde van de Norbertijnen bestaat 900 jaar. Dat wordt dit jaar op diverse manieren gevierd, o.a. met een speciaal jubileumbier. Het bier kan vanaf deze week besteld worden. Het afhalen is tijdens de beide Pinsterdagen bij het Proeflokaal op de abdij te Heeswijk-Dinther. De eerste Jubileumfles zal na de kerkdienst rond 12.00u worden uitgereikt. Er komt een beperkte oplage  900 flessen gemaakt, die met de hand worden genummerd. Het speciale jubileumbier is een amberbier van 7,5% en wordt verpakt in een 1,5 liter fles die mooi wordt aangekleed met een witte mantel. Een verwijzing naar het habijt van de norbertijnen. De prijs is € 29,50 en er mag maximaal 1 fles per persoon worden besteld via de webwinkel van Berne abdijbier

Wie was Sint Norbertus?

Over heel de wereld vieren de norbertijnen dit jaar het leven van hun stichter Norbertus van Gennep. Norbertus is in het Nederlandse Gennep geboren op 1075 en leefde in een agrarische samenleving, waarin adel en geestelijkheid de dienst uitmaakten. Daarnaast ontstond een lekenbeweging, die een grote nadruk legde op de armoedebeleving. Norbertus was een aanhanger van de belijdenissen van Augustines, de kerkvader van het Westen. Omstreeks het jaar 1115 moet Norbertus een bekeringsproces hebben doorgemaakt. Norbertus werd een rondtrekkende prediker die het Woord van God verkondigde. Hij streefde naar een soberder leven zonder privébezit. Zo trok hij naar het Franse Avignon en kreeg van de toen daar verblijvende Paus toestemming te preken. Kort daarna verzocht de bisschop van het Franse Laon, Norbertus om in het Franse Prémontré in 1121 een eigen kloostergemeenschap te stichten. Vanuit Prémontré stichtten de Norbertijnen (Premonstratenzers) vele abdijen, in 26 landen, op alle continenten. De spirituele bron is de Bijbel en de traditie, de Regel van St. Augustinus en de idealen van St. Norbertus. Dat is zichtbaar in hun gemeenschapsleven, praktische prediking en zielzorg. In 1134 stierf St. Norbertus in Maagdenburg. De stoffelijke resten van Norbertus bevinden zich in de Norbertijnen abdij van Strahov in Praag.

In zijn sterfjaar werd ook de abdij van Berne gesticht, niet in Heeswijk, maar in Berne bij Heusden aan de Maas. In 1857 gingen Norbertijnen na jaren in beslotenheid geleefd te hebben op verschillende pastorieën, in Den Bosch en in het Belgische Vilvoorde, in Heeswijk wonen: De abdij van Berne in Heeswijk-Dinther.

Meer over de Abdij van Berne en de Norbertijnen

 

 

Delen