Nederlandse en Belgische dominicanen één provincie

vicaris en raadsleden NL-B provincie Dominicanen
v.l.n.r. Michael-Dominique Magielse, René Dinklo, Stefan Mangnus; foto: Ramon Mangold

Met ingang van  30 mei 2022 vormen de  Nederlandse en Belgische dominicanen één provincie. Dit gebeurde met het voorlezen van een decreet door de Magister van de orde Gerard Francisco Timoner III o.p., die hiervoor uit Rome overkwam.  Het decreet vermeldt dat met ingang van 30 mei de Nederlandse provincie wordt opgeheven en een vicariaat wordt van de Belgische provincie. Ook werden alle namen voorgelezen van de Nederlandse broeders die nu ‘zonen van de Belgische provincie zijn’.

Fusie met België

Vorig jaar september stemde het kapittel van de Nederlandse broeders met algemene stemmen in met deze fusie. Doordat het aantal broeders in Nederland de afgelopen jaar flink is afgenomen was het samengaan met een andere provincie onafwendbaar.

De Nederlandse provincie, die bestond sinds 1515, besloeg tot 1860 de lage landen. In de jaren vijftig en zestig was de Nederlandse provincie de grootste wereldwijd, met zo’n 600 leden. Nu gaan de Nederlandse broeders, 33 in getal, verder als vicariaat van de Belgische provincie.

Bestuur

De Nederlandse broeders hebben René Dinklo, tot nu toe provinciaal van Nederland, verkozen tot vicaris. Michael-Dominique Magielse en Stefan Mangnus zijn raadsleden (zie foto). De provinciaal van België, Philippe Cochinaux OP, bekleedt die functie tot het kapittel van de Belgische provincie, dan inclusief het Nederlandse vicariaat, in december van dit jaar.

Internationale communiteit

In de afgelopen periode hebben broeders dominicanen al samenwerking gezocht met elkaar. Zo is er nieuwe internationale communiteit in Leuven in oprichting waarbij intensief wordt samengewerkt. De Nederlandse dominicaan Richard Steenvoorde zal als prior aan deze gemeenschap leiding gaan geven.

 

Lees meer over de dominicanen

Delen