Poolse activisten vrijgesproken, mede door steun van Nederlandse katholieken

De drie vrijgesproken Poolse activisten foto: A. Perzynska
© A. Perzynska

Poolse activisten vrijgesproken, mede door steun van Nederlandse katholieken

Op 12 januari zijn drie Poolse vrouwen in hoger beroep vrijgesproken van ‘het beledigen van religieuze gevoelens’. De vrouwen (Elzbieta Podlesna, Joanna Gzyra-Iskandar en Anna Prus) hadden posters verspreid met een afbeelding van de Zwarte Madonna met een regenboog halo. Daarmee reageerden zij op een installatie in een katholieke kerk in Plock (Polen) in 2019, waarin LHBTI-ers werden neergezet als onderdeel van het kwade in de wereld. Hoewel de drie in maart 2021 werden vrijgesproken, ging de openbaar aanklager in hoger beroep. De vrouwen konden twee jaar celstraf krijgen.

Amnesty International kwam voor de vrouwen in actie. Volgens deze mensenrechtenorganisatie is hun zaak symptomatisch voor de manier waarop het Poolse strafrechtsysteem wordt gebruikt om mensenrechtenverdedigers tot doelwit te maken en te intimideren. Ook wordt de homofobie in het land erger, neemt het aantal haatmisdrijven toe, zijn lhbti-vrije zones gecreëerd en zijn pogingen ondernomen om Pride-optochten te verbieden.

Meerdere religieuzen en religieuze oversten hebben in augustus 2021 een solidariteitsbrief vanuit de katholieke gemeenschap voor hen ondertekend. Zij verklaarden: “Wij kennen geen krachtiger symbool van ontferming en bescherming dan juist Maria. Zij staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen die in nood verkeren, oud of jong, man of vrouw, arm of rijk, LGBT’er of niet, kunnen zich tot haar wenden, om bij haar troost en ondersteuning te vinden. Niet voor niets draagt zij de bijzondere naam `Maria Toevlucht’.”

Na de vrijspraak dankte Amnesty International namens de drie vrouwen alle Nederlandse katholieken voor hun steun. “De brief heeft in Polen, en dus ook tijdens de rechtszaak, enorm geholpen om het recht van vrije meningsuiting overeind te houden in deze zaak.”

 

Delen