Podcasts over het kloosterleven

Abt Guido van Belle, abdij Maria Toevlucht Zundert, foto: Brabants Kloosterleven
Abt Guido van Belle, abdij Maria Toevlucht Zundert, foto: Brabants Kloosterleven

In het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven, ging theatermaker en presentator Oscar Kocken op bezoek bij een aantal broeders, paters en zusters in diverse kloosters. Hij spreekt met over vragen die hem bezig houden; wat bracht ze tot hun keuze voor een leven in het klooster? Welke lessen leerden ze daar- over zichzelf én over het leven? En kunnen wij daar misschien ook iets mee, in ons dagelijks leven?

Hij ging op bezoek bij de trappisten in Zundert en sprak met abt Guido van Belle over leven in stilte en zonder veel prikkels. Ook voor  de jonge franciscaanse broeder Hans-Peter Bartels is de rust van het kloosterleven belangrijk. Hij kan nu beter zichzelf zijn, beter dan in zijn drukke baan in de communicatiewereld.

Dat het leven in het klooster niet altijd makkelijk is, vertellen zowel zuster Antoinette van de zusters van Liefde uit Tilburg als broeder Loek uit Megen. Het leven in een gemeenschap met mensen die je niet zelf hebt uitgekozen; de gehoorzaamheid en het belang van die gemeenschap dat voorop staat. Toch heeft het religieuze leven hen veel gebracht.  Met zuster Margriet van der Vliet, overste van de franciscanessen van Mariadal sprak Oscar over het maken van belangrijke keuzes in je leven.

De podcasts zijn te beluisteren via www.brabantskloosterleven.nl

Delen