Diverse kloosters en abdijen te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Abdijhuis, Abdij van Berne, Heeswijk

Diverse kloosters en abdijen zijn komend weekend geopend tijdens de Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is duurzaamheid. De Open Monumentendagen zijn op 10 en 11 september, niet alle locaties zijn echter bij dagen geopend.

Abdij van Berne, zondag 11 september

De abdij is op die dag tussen 14.00 – 17.00 uur van binnen en van buiten voor iedereen te beleven. In de Bernekringzaal zal om 14.00 uur en om 16.00 uur een presentatie worden verzorgd door de heer Rien de Visser. Hij verzorgt een beeldpresentatie over Berne als erfgoedcomplex. In zo genoemde Monumenten Meditaties laat hij ons stilstaan bij allerlei aspecten van de plek.
Om 15.00 uur zal de heer Gijs Verkuijlen van monumentenhuis Brabant een presentatie verzorgen over duurzaamheid in relatie met monumentenzorg. Hierbij zijn bijzonder welkom zij die eigenaar zijn van een monument in de gemeente Bernheze.
De vrije inloop is mogelijk via de abdijkerk. Van daaruit wordt de richting gewezen voor de rondgang en wordt de weg gewezen naar de Bernekringzaal waar de verschillende presentaties plaatsvinden. Ook het proeflokaal en de abdijwinkel zijn geopend.
Meer informatie op de website

 

Abdij van Egmond, zaterdag 10 september

Op zaterdag is er een open boomgaard en tuindag bij de Abdij. Er zijn rondleidingen, workshops en kraampjes. Ook de abdijkerk is open.
Het hele programma.

Franciscanen en Clarissen Megen

Het klooster Sint Josephsberg van de Clarissen is niet geopend, wel is het mogelijk om mee te doen met de vieringen op zaterdag en zondag. Tijden

De Kapel van het Heilig Bruurke en de kloosterkerk van de Franciscanen in Megen zijn geopend op zaterdag en zondag. Het klooster zelf is niet geopend.
Meer informatie over de monumenten in Megen

Sint Catharinadal, Oosterhout

De tuinen van Priorij Sint-Catharinadal  in Oosterhout zijn op zaterdagmiddag 10 september geopend. Er zijn deze middag ook rondleidingen.
Meer informatie

Passionisten

In Haastrecht zijn zowel het klooster van de Passionisten als de naastgelegen Sint Gabrielkerk geopend. Er zijn op diverse momenten rondleidingen.  In Munstergeleen is ook de Pater Karelkapel geopend op zaterdag en zondag.

Voormalige kloostergebouwen

Naast de abdijen en kloosters die nog in gebruik zijn in deze functie, zijn er ook veel voormalige kloosters en kloosterkerken geopend deze dag. Onder andere:

Kapel van de broeders van Oudenbosch

Voormalig klooster Mariënburg van de zusters JMJ in ‘s-Hertogenbosch

De Elisabethkapel van de zusters Franciscanessen in Breda

Klooster Mariadal in Roosendaal

 

Dit is een greep uit de vele monumenten die geopend zijn. Voor een compleet overzicht kunt u kijken op de website van Open Monumentendag

 

 

Delen