Negen dagen stilstaan bij klimaat & armoede

Logo togetherwe campagne

Hoe kunnen samen we verschil maken als het gaat om de klimaatcrisis en de armoede? Die vraagt stelde Caritas Internationalis zich vorig jaar en ze startte de wereldwijde driejarige campagne ‘Together We’. In een noveen voorafgaand aan de Werelddag van de Armen op 13 november staat het bisdom ‘s-Hertogenbosch ook stil bij deze vragen.

Zorg voor de armen en zorg voor de aarde

Caritas Internationalis wil in deze campagne nieuwe vormen van solidariteit ontwikkelen als antwoord op de crises waarmee de wereld momenteel geconfronteerd wordt; zoals de milieu- en klimaatproblematiek en de problematiek van armoede, uitsluiting en mondiale onverschilligheid, die versterkt is door de coronapandemie. De organisatie is daarbij geïnspireerd door de encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti. Met deze nieuwe solidariteit kunnen we samen zorgen voor ons gemeenschappelijk huis (de aarde) en de armen. Zo kunnen we bijdragen aan een betere en gezondere wereld voor de huidige en toekomstige generaties.

Dit eerste jaar van de campagne is gericht op het bewust worden van de relatie tussen klimaatcrisis en de stijgende armoede. Je van iets bewust worden vraagt tijd om je in te lezen, erover na te denken, erover te sparren met anderen en ….. voor gebed! Daarom bevat de noveen in het bisdom ’s-Hertogenbosch vier gebedsdagen en vijf reflectiedagen. De noveen loopt van 3 t/m 11 november 2022. Op zondag 13 november is het de Werelddag van de Armen.

Overzicht van de Noveen

Alle noveendagen zijn vanaf 19.00 uur digitaal te volgen via de website van het bisdom. Je kunt je ook aanmelden voor de noveen. De gebedsdagen worden verzorgd door de bisschop en door religieuzen uit het bisdom. Op de reflectiedagen komen verschillende aspecten aan de orde zoals;  hoop, armoede, de situatie van de boeren

  1. do 3 nov Opening noveen door bisschop De Korte met gebed en reflectie
  2. vr 4 nov Gebed voor thuis of ergens onderweg, samen of alleen
  3. za 5 nov Samen bidden met de Norbertijnen van de Abdij van Berne
  4. zo 6 nov Reflectie: vier uitgangspunten van hoop
  5. ma 7 nov Reflectie: vanuit het perspectief van de armoede
  6. di 8 nov Samen bidden met de pastor in een parochie
  7. wo 9 nov Reflectie: in gesprek met boeren
  8. do 10 nov Samen bidden met de zusters van Neerbosch
  9. vr 11 nov Het voorbeeld van Sint Maarten

Op zondag 13 november is het Werelddag van de Armen

Delen