Nationale roepingenweek van 7 t/m 13 november

gebedskaart roepingenweek 2021

Voor het derde jaar op rij organiseert de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland een Nationale Roepingenweek. Van zondag 7 tot en met zaterdag 13 november zijn er in elk bisdom en bij verschillende religieuze gemeenschappen activiteiten of vieringen waarin de roeping tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven centraal staat.

Doel van deze speciale week is het fundamentele belang van bijzondere roepingen voor de Kerk te benadrukken. Dat gebeurt jaarlijks op Roepingenzondag, maar deze dag komt door de Eerste Heilige Communie-vieringen en andere zaken steeds meer onder druk te staan. Daarom een hele week op een ander moment in het jaar, namelijk rond het hoogfeest van de heilige Willibrord, patroonheilige van de Nederlandse Kerkprovincie.

Kennismakingsdagen

Speciaal in deze week organiseren verschillende gemeenschappen van religieuzen kennismakingsdagen of -weekenden. Geïnteresseerden kunnen in gesprek gaan met broeders en zusters die vertellen over hun roeping. Je kunt meeleven en -vieren met de kloostergemeenschap en ontdekken of het religieuze leven misschien wel iets voor jou is.

Dagelijkse filmpjes en roepingsverhalen

Gedurende deze week zal de KNR via de facebookpagina Huis van de Roeping en via het instagramaccount KNRnieuws dagelijks roepingsverhalen, filmpjes en -gebeden verspreiden. Het is ook mogelijk deze via mail te ontvangen. Wie dat wil kan zich opgeven via secretariaat@knr.nl

Daarnaast wordt er in verschillende gemeenschappen dagelijks gebeden voor roepingen. Ook is er een speciaal roepingengebed.

Aandacht van parochies

Rector Patrick Kuipers van de Utrechtse priesteropleiding het Ariënsinstituut en voorzitter van het nationale Roepingenoverleg hoopt dat ook de parochiegemeenschappen in de vieringen tijdens de Roepingenweek aandacht zullen schenken aan de noodzaak van het gebed om roepingen. “Voor de toekomst van de Kerk in ons land is het van groot belang dat we aandacht blijven houden voor de roeping tot het priesterschap, het permanent diaconaat en het religieuze leven. Roepingen zijn noodzakelijk en die moeten uit de eigen gemeenschap voortkomen. Daar zal dus aandacht en energie van de geloofsgemeenschap in moeten gaan zitten. Parochies berusten nu vaak in het priestertekort, terwijl een vitale geloofsgemeenschap prioriteit legt bij het bevorderen van roepingen. Als we als gelovigen niet vragen om nieuwe roepingen, zal de Heer ze ook niet geven.”

Overzicht van alle activiteiten en het roepingsgebed

 

Delen