Om de boodschap van de encycliek Laudato Sí meer onder de aandacht te brengen is eerder dit jaar de Laudato Sí Alliantie opgericht. Per 1 april is Matty van Leijenhorst (32) werkzaam als communicatiemedewerker. ‘De aarde is het gemeenschappelijk huis van alles wat leeft. Wij maken deel uit van de natuur en die is uit evenwicht. We zijn geroepen om het evenwicht te herstellen.’ Zo vat Matty van Leijenhorst de boodschap van paus Franciscus samen die zij de komende tijd in Nederland zal uitdragen. In een interview in het ND vertelt ze over haar drijfveren en motivatie om deze baan aan te nemen.
Geloof, duurzaamheid en zorg voor de schepping zijn verbonden
“Voor mij zijn mijn geloof, duurzaam leven en zorg voor mijn naaste onlosmakelijk met elkaar verbonden.” Van Leijenhorst is zelf van protestantse huize. Ze verdiepte zich in 2016 voor het eerst in de encycliek, toen ze een bijeenkomst van de Laudato Si’-werkgroep bezocht. Dit is de voorloper van de Alliatie. “De paus heeft mij laten zien dat de oplossing van klimaat- en milieuproblemen ligt in onderlinge zorg en verbinding met God, mensen en de aarde”, vertelt ze. ‘”Zolang we niet luisteren naar de schreeuw van armoede, gaan technologieën zoals zonnepanelen de problemen niet oplossen. Dat zie je ook in Nederland. Mensen die in armoede leven, zitten in de winter in de kou, omdat de gasprijs omhoog gaat en zij niet de mogelijkheid hebben zonnepanelen en een warmtepomp aan te schaffen.”
Voor haar aanstelling bij de LS Alliantie was Van Leijenhorst projectleider bij de Groene Kerken. Ook werkte ze als communicatiemedewerker bij het Klimaatverbond Nederland, een organisatie die Nederlandse gemeenten helpt te verduurzamen. Van milieudeskundige Martine Vonk leerde ze dat je naast een verbinding met God, een verbinding met de natuur nodig hebt. “Zorg voor de schepping gaat uiteindelijk om de eer van God. Ik vind het belangrijk dat je God ook in de pracht van de natuur kunt vinden. Het is erg dat je op veel plaatsen amper nog de sterren ziet door lichtvervuiling en dat je in sommige wijken alleen nog beukenhaagjes of buxusstruikjes vindt in plaats van soortenrijkdom.”
Materiaal beschikbaar maken
Er zijn al veel materialen over de encycliek gemaakt door Laudato Si’-werkgroepen in andere landen. Van Leijenhorst wil die geschikt maken voor gebruik in Nederland. “Bisschop De Korte kan inspirerende lezingen geven. Ik wil hem in de spotlight zetten. Verder wil ik podcasts en video’s maken over de encycliek. In november organiseren we als alliantie een evenement samen met de Radboud Universiteit, waar een boek wordt gepresenteerd over de groene parochies in Nederland.”
Laudato Sí Alliantie
De Laudato Sí Alliantie is voortgekomen uit de werkgroep die al bij het uitkomen van de encycliek is opgericht en is opgericht door de KNR en bisdom Den Bosch. Leden zijn: Bisschoppenconferentie, KNR, Vastenactie, Socires, Huis van Dominicus, Cordaid, Groengeloven.com, Solidair Groningen & Friesland, De KIM en het Netwerk Katholieke Vrouwen.
Zie ook: Oprichting kerkelijke instelling Laudato Si’ Alliantie Nederland