In een nieuwe video op Katholiekleven.nl vertelt Marianne Baijens van Missio over de grote betekenis van Pauline Jaricot. Deze stichters van Missio werd op 22 mei van dit jaar zalig verklaard. Het filmpje verschijnt aan het begin van de Wereldmissiemaand die in oktober wordt gehouden.
“Een van haar kwaliteiten was dat ze heel goed kon organiseren. Zij richtte met de arbeidsters uit de fabrieken groepen op om te bidden voor de missie en dan wekelijks een kleine bijdrage te doen. Een ‘sou’, meer kon ook niet. Gewoon een cent om alle missies te steunen. Zij richtten groepen van tien personen op en iedere persoon was ook weer verplicht om zelf weer een groep van tien personen op te richten. Zo groeide dat en het was een groot succes.”
Haar eigen weg
“Als je je in haar verdiept, zie je dat ze haar eigen weg heeft gekozen, als vrouw en als leek”, vertelt Marianne. “Dat vind ik zo inspirerend aan haar ook voor vrouwen nu. Er zijn tegenwoordig natuurlijk veel meer keuzes voor vrouwen dan toen, 200 jaar geleden. Maar zij zei heel pertinent: ik ga niet trouwen, maar ik ga ook klooster niet in. Ik blijf leek. Zowel in de wereld als in de Kerk, die beide gedomineerd werden en grotendeels nog worden door mannen, koos zij haar eigen weg. Ze hield vast aan haar intuïtie en inspiratie. Wat ik ook erg mooi vind aan haar is dat ze gebed en actie bij elkaar brengt. Dat heeft ze vanaf het begin gedaan. Er zijn veel goede doelen en die doen heel goed werk. Maar het specifieke van het Pauselijke Missiewerk is nou juist het gebed, waarmee we met elkaar verbonden zijn over de hele wereld, en tegelijk elkaar ondersteunen.”
Wereldmissiemaand
De wereldmissiemaand heeft dit jaar als thema ‘Jullie zullen mijn getuigen zijn.’ Missio vraagt in deze maand aandacht voor het werk van religieuzen, priesters en leken in Kibera, de grootste sloppenwijk van Nairobi, Kenia. In de Missionaire Agenda nummer 3 lees je er meer over.
Meer over Missio.
Eerder verschenen er op katholiekleven.nl ook filmpjes over de inspiratie van Titus Brandsma en Charles de Foucauld