Karmelieten Hettie Berflo en Huub Welzen vertellen over Titus Brandsma

Titus Brandsma

Op 15 mei zal paus Franciscus pater Titus Brandsma heilig verklaren. Hettie Berflo is zuster karmeliet.  In een filmpje op Katholiekleven.nl vertelt zij over de goedheid waar Titus om bekend stond en zegt ook dat hij heel duidelijk was. Hettie Berflo: “Het is niet voor niets dat juist nu Titus heilig wordt verklaard. Hij heeft echt een boodschap. En ik hoop dat die gehoord wordt. Als het erop aankwam, zoals in zijn houding ten opzichte van het nationaalsocialisme en de fascistische ideologie, dan wist hij van geen wijken. Terwijl hij wel schrijft in het verweerschrift dat hij voor de Duitsers moest opstellen: God zegene Nederland, God zegene Duitsland, en ik hoop dat zij ooit weer in vrede met elkaar als broederlijke volken met elkaar kunnen leven.”

Contemplatie en diakonie

Samen met Huub Welzen, prior provinciaal van de karmelieten, vertelt ze over Titus. Het begint bij pater Titus allemaal bij zijn relatie met God, zegt Huub Welzen. “Titus verenigt in zijn persoon de weg naar binnen en naar buiten, de contemplatieve dimensie en de diaconale dimensie. Persoonlijk voel ik me daar zeer door geroerd. En ik vind hem echt een voorbeeldfiguur van wat het betekent om karmeliet te zijn.”

Hettie Berflo: “Wij leven niet in een levensbedreigende situatie, zoals Titus. Je kunt echt alleen maar hopen dat als het er werkelijk op aankomt, je dan zo kracht mag ontvangen. Want dat is natuurlijk toch bij hem gebeurd. Dat je de kracht macht ontvangen dat de je de goede weg bewandelt.”

Bekijk het hele filmpje
Bezoek ook de website teksten van Titus Brandsma van het Titus Brandsma Instituut
Het publieksmagazine ‘Titus Brandsma. Heilige van de Lage Landen’ wordt door bisdommen en de Karmel Orde en de KNR verspreid naar parochies en kloostergemeenschappen. Overige geïnteresseerden kunnen het blad aanvragen bij het bisdom Den Bosch  of het bisdom Groningen-Leeuwarden (l.winter@bisdomgl.nl).

Delen