Heiligverklaring Titus Brandsma zondag rechtstreeks op NPO2 bij KRO-NCRV

Heiligverklaring Titus Brandsma 15 mei

Zondag 15 mei wordt pater Titus Brandsma, samen met nog negen andere zaligen, door paus Franciscus heilig verklaard. KRO-NCRV doet op tv en online live verslag vanuit Rome en vanuit Friesland. De plechtigheid op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad begint om 10.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 2.

De presentatie is in handen van Wilfred Kemp. De uitzending wordt door KRO-NCRV ook doorgezet naar Omrop Fryslân en Omroep Brabant. Eerder die ochtend, van 09.30 tot 10.00 uur, presenteert Leo Fijen vanuit Bolsward (vlakbij Titus’ geboorteplaats Ugoklooster) een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring en de actuele betekenis van het leven en het geloofsgetuigenis van Titus Brandsma. Meer informatie is te vinden op de site van KRO-NCRV.

In de Karmelkloosters in Boxmeer en Nijmegen is het mogelijk om gezamenlijk de uitzending te volgen. In het kader van de Open Kloosterdag zijn zij geopend en kunt ook kennismaken met de huidige karmelieten.

Duizenden belangstellenden

Namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie zijn Willem kardinaal Eijk, bisschop Gerard de Korte en bisschop Ron van den Hout aanwezig in Rome, maar met hen zijn er naar verwachting duizenden andere belangstellenden uit Nederland ter plekke om deze bijzonder gebeurtenis mee te maken. Onder hen is ook de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra.

De heiligverklaring van Titus Brandsma trekt grote belangstelling van de nationale en internationale media. Voor vele katholieke journalisten is pater Titus een inspirerend voorbeeld vanwege zijn dappere opstelling als journalist voor en tijdens de oorlogsjaren. Hij wordt als mogelijke beschermheilige voor de journalistiek gezien naast Franciscus van Sales.

Het magazine ‘Titus Brandsma. Heilige van de Lage Landen’, schetst een veelzijdig portret van Titus’ leven en zijn actuele betekenis voor mystiek en onderwijs maar ook voor de hedendaagse journalistiek. Dit magazine is door de Nederlandse bisdommen, de Karmel Orde en de KNR naar hun achterban verspreid.

Nationale dankviering

De Nationale Dankviering naar aanleiding van de heiligverklaring van pater Titus Brandsma is op zondag 22 mei om 16.00 uur in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Kardinaal Eijk is hoofdcelebrant in deze viering. De viering is vrij toegankelijk en ook online te volgen via het YouTube-kanaal van de Sint-Janskathedraal: Sint-Jan Den Bosch – YouTube. Priesters die wensen te concelebreren worden gevraagd zich aan te melden via: aanmelding@bisdomdenbosch.nl.

Ook de internationale dankviering, die op maandag 16 mei om 10.00 uur in Rome plaatsvindt, is te volgen via livestream op het kanaal van Vatican News. Hoofdcelebrant in deze viering vanuit de St. Pieterbasiliek is kardinaal Eijk.  Klik hier om direct naar deze uitzending te gaan.

De andere zaligen die komende zondag heilig worden verklaard zijn:

Lazarus, bekend als Devasahayam, Indiase lekengelovige, martelaar;
César de Bus, Franse priester, stichter van de Congregatie van de Vaders van de Christelijke Leer;
Luigi Maria Palazzolo, Italiaanse priester, stichter van het Instituut van de Zusters van de Armen – Palazzolo Instituut;
Giustino Maria Russolillo, Italiaanse priester, stichter van de Sociëteit van de Goddelijke Roepingen en de Congregatie van de Zusters van de Goddelijke Roepingen;
Charles de Foucauld, Franse priester en religieus, martelaar;
Maria Francisca van Jezus (geboren als Anna Maria Rubatto), Italiaanse religieuze, stichteres van de Tertiaire Kapucinessen van Loano;
Maria Domenica Mantovani, Italiaanse religieuze, mede-oprichtster en eerste algemene overste van het Instituut van de Kleine Zusters van de Heilige Familie;
Marie Rivier, Franse religieuze, stichteres van de Congregatie van de Zusters van de Presentatie van Maria;
Maria van Jezus (geboren als Carolina Santocanale), Italiaanse religieuze, stichteres van de Congregatie van de Kapucinessen van de Onbevlekte Ontvangenis van Lourdes (1852-1923).
Lees meer over de betekenis van een heiligverklaring in de katholieke encyclopedie op internet

Delen