Deelnemers kijken terug op een geslaagde Open Kloosterdag

Poster Open Kloosterdag 15 mei 2022

Met een gemiddeld aantal van zo’n 65 bezoekers per klooster, kijken de deelnemende locaties  terug op een geslaagde Open Kloosterdag. Deze werd zondag 15 mei voor de tiende keer georganiseerd door de KNR. Zo’n 25 kloosters opende hun deuren voor bezoekers. Er waren rondleidingen, exposities en veel ruimte voor ontmoeting en gesprek.

Zoals ook in andere jaren varieerde het aantal bezoekers per locatie van minder dan tien tot ruim 150. Van ongeveer de helft van de deelnemende kloosters is het aantal bezoekers nu bekend. Naar verwachten bezochten in totaal ruim 1500 mensen de Open Kloosterdagen. De reacties van de organiserende kloosters zijn positief. Omdat het op sommige plaatsen minder druk was dan anders, was er ruimte voor goede gesprekken. Op andere locaties, waren juist meer bezoekers dan verwacht en werden er extra rondleidingen ingelast.

Diverse programma’s

Op sommige locaties was een programma waarvoor men vooraf moest aanmelden, bij andere plekken was er een open inloop. Bij de Norbertinessen van Sint-Catharinadal was een speciale expositie te zien die zij ter gelegenheid van hun 750-jarig bestaan aangeboden hebben gekregen. Op diverse plaatsen was er veel aandacht voor de heiligverklaring van Titus Brandsma, met name in de beide kloosters van de Karmelieten in Boxmeer en Nijmegen.

De KNR organiseert de Open Kloosterdag iedere twee jaar. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kloosters, hun bewoners en het religieuze leven van deze tijd. Het gaat bij de Open Kloosterdag niet zozeer om het gebouw, maar om de paters, broeders en zusters die er wonen. Ze vertellen tijdens zo’n dag graag over de keuzes die zij gemaakt hebben en over hun manier van leven.

 

Delen