Onlangs hebben diverse religieuzen een gemeentelijke onderscheiding ontvangen als blijk van verdienste voor de lokale gemeenschap.
Erepenning voor franciscanessen van Etten
Op 4 oktober, de feestdag van Sint Franciscus, vierden de zusters hun uitgestelde jubileumfeest. Vanwege corona moest hun 200-jarig bestaan in maart 2020 in besloten kring gevierd worden. Na de feestelijke jubileummis, verraste de burgemeester van Etten-Leur de zusters met een erepenning van de gemeente. De zusters stichtten vanaf 1820 (kost)scholen voor meisjes die vanuit de verre omtrek naar Etten kwamen om er les te krijgen. Daarnaast stonden ze aan de wieg van de wijkverpleging en waren ze actief in het pastoraat, de ouderenzorg en in de missie, onder meer Indonesië en Congo. Burgemeester Miranda de Vries.: “De zusters hebben zo veel hebben betekend en staan midden in het leven. Ze doen bijvoorbeeld mee aan een internationaal wetenschappelijk hersenonderzoek, heel interessant. En ze zijn eerlijk over de toekomst, ze spreken heel reëel over de weg naar de voltooiing.” Van de weg naar voltooiing is inderdaad sprake, de gemiddelde leeftijd van de zusters in 87. “Maar,” zo zegt overste zuster Ancilla Martens, “ook deze fase van het leven is erg de moeite waard. Je kunt verdrietig zijn om voltooiing, maar wij zijn vooral blijmoedig en dankbaar.”
Pater van Oss ereburger van Beek
Op 10 okotber droeg de montfortaan pastoor John van Oss zijn laatste Heilige Mis op in een bomvolle Hubertuskerk in Genhout. Hij neemt na 38 jaar afscheid van zijn gemeenschap en kreeg daarvoor de hoogste Gemeentelijke Onderscheiding: het ereburgerschap van Beek.
De onderscheiding is hem door de Beekse gemeenteraad toegekend en werd aansluitend aan de viering uitgereikt door uw Burgemeester Christine van Basten-Boddin. Zij roemde zijn menselijkheid en de wijze waarop hij invulling gaf aan maatschappelijke ontwikkelingen en -stromingen. Dat pastoor Van Oss de Hubertuskerk wist om te vormen tot kunst- en cultuurcentrum, noemde zij een uitzonderlijke prestatie. Dankzij hem wordt de Genhoutse kerk in de volksmond kunstkerk genoemd en is het een toeristische trekpleister geworden voor kunstminnend Nederland en liefhebbers van het Montfortaans erfgoed.