14 september dag van gebed voor vrede in Oekraïne

Vlag Oekraïne met vredesduif

De Raad voor de Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) roept op tot een dag van gebed voor vrede in Oekraïne in heel Europa. Alle Nederlandse bisdommen nemen deel aan dit gebed op woensdag 14 september. Op deze manier wil de Rooms-Katholieke Kerk in Europa haar nabijheid en solidariteit met de Oekraïners tot uitdrukking wil brengen. De KNR roept de religieuzen in Nederland op om op deze dag tijdens de eigen gebedsmomenten te bidden voor vrede in Oekraïne.

Gezamenlijke dag van gebed

Ook in de Vastentijd werd door CCEEE gebed gevraagd, voor vrede in Oekraïne en toen ook voor alle slachtoffers van de Covid-19 pandemie. CCEE wil opnieuw solidariteit tonen met het land dat nu al vele maanden geteisterd wordt door de oorlog. Dit keer met één gezamenlijke dag van gebed. Op woensdag 14 september viert de Kerk het feest van de Kruisverheffing, een feest dat op bijzonder plechtige wijze wordt gevierd in de Oosterse ritus. CCEE vraagt naast gemeenschappelijk gebed op de 14e ook om gelegenheid voor de stille aanbidding van het Heilig Sacrament.

Overzicht gebedsdiensten in de bisdommen

Op 14 september wordt er in Nederland verspreid over de dag in alle bisdommen gebeden, te beginnen in bisdom ’s-Hertogenbosch:

  • Bisdom ‘s-Hertogenbosch: Gebedsmoment voor de vrede in Oekraïne tijdens de Eucharistieviering om 8.30 uur in de St. Janskathedraal in Den Bosch, met aansluitend aanbidding van het H. Sacrament.
  • Bisdom Breda: Om 10.00 uur een diocesane eucharistieviering in de St. Gertrudiskerk op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Aansluitend aanbidding van het H. Sacrament. Vervolgens worden om 12.00 uur op de Grote Markt vredesduiven losgelaten.
  • Bisdom Groningen-Leeuwarden: Gebedsmoment voor de vrede in Oekraïne tijdens de Eucharistieviering in de Sint-Jozefkathedraal in Groningen om 12.30 uur.
  • Bisdom Haarlem Amsterdam: Eucharistieviering om 12.30 uur in de St. Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Aansluitend tot 16.00 uur aanbidding van het H. Sacrament. Deze wordt vanaf 15.45 uur afgesloten met het bidden van de rozenkrans.
  • Bisdom Roermond: Het bisdom Roermond houdt op 14 september een aanbiddingsdag, verspreid over verschillende parochies.
  • Aartsbisdom Utrecht: Om 19.00 uur H. Mis in de St. Catharinakathedraal te Utrecht, met aansluitend stille aanbidding van het H. Sacrament voor de vrede voor Oekraïne.
  • Bisdom Rotterdam: Om 19.00 uur stille aanbidding van het H. Sacrament met aansluitend een Eucharistieviering in de Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in Schiedam.

 

 

Delen