Franciscaanse beweging presenteert bundel met meditatieve vieringen rond Elisabeth van Thüringen

De mensen blij maken meditatieve vieringen rond Elisabeth van Thuringen

‘De mensen blij maken’ is de titel van de bundel met negen meditatieve vieringen bij het leven van de heilige Elisabeth van Thüringen. Elke meditatie cirkelt rond een thema uit haar leven. De meditatieve vieringen kan men gedurende negen aaneengesloten dagen houden. Ze vormen dan samen een noveen. Maar ze kunnen ook heel goed over een langere periode – wekelijks of maandelijks – worden verspreid. De vieringen zijn zowel gezamenlijk als individueel te gebruiken. Aan het begin van het boekje staan nog andere suggesties genoemd (bijv. uitgangspunt voor een geloofsgesprek). Ook biedt het boekje een levensbeschrijving van de heilige Elisabeth en geeft het een aantal liedsuggesties, daarbij verwijzend naar de liedbundels Geprezen o Heer; gezangen voor liturgie; Nieuwe liedboek der kerken; Zangen van zoeken en zien.

Thema’s

Hoe je de vieringen kunt opbouwen staat aangegeven in een Orde van dienst. Ten slotte volgen de negen thema’s: Genoeg, Brood en rozen, Liefde, Moed, Roep om gerechtigheid, Vreugde, Dulden en dragen, Radicale keuze, Zorg voor zieke en kwetsbare mensen. Bij ieder thema vind je een Schrifttekst, een verhaal, een korte bezinning en een gebed.

Elisabeth van Thüringen

Elisabeth van Thüringen wordt geboren in 1207 als dochter van koning Andreas van Hongarije en diens vrouw Gertrudis. Zij trouwt jong met de landgraaf van Thüringen en krijgt drie kinderen.

De zorg voor armen en zieken beschouwt ze gaandeweg als haar levensproject. Daarbovenuit wil zij ‘de mensen blij maken’, het motto van haar leven. Na de vroegtijdige dood van haar man wijdt ze zich helemaal aan haar passie, tegen de weerstand van haar adellijke omgeving in. Voor geestelijke begeleiding vertrouwt zij zichzelf toe aan de minderbroeders. Hun leven tracht zij zoveel mogelijk te delen door ook zelf in armoede te leven. Ze sterft in Marburg in 1231, nog maar 24 jaar oud.

Elisabeth is patroonheilige van de orde van Franciscaanse Seculieren. Daarnaast is ze patrones van bakkers, bedelaars, weduwen en wezen en onschuldig vervolgden.

Presentatie en theatervoorstelling

Het boekje met de vieringen wordt gepresenteerd op zaterdag 19 november in de Laurentius en Elisabethkathedraal in Rotterdam. Het verhaal van Elisabeth van Thüringen en waar zij voor stond is nog altijd actueel. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen.

Theatermaker en poppenspeler Peter Vermaat vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Het boekje is te bestellen via de webshop van de Franciscaanse Beweging. Kosten €5,-.

Meer informatie op de website van de Minderbroeders Franciscanen en van de Franciscaanse Beweging

 

Delen