Twee filmprojecten met steun van religieuzen

filmfragment Het geheim van Sint Maarten
-Filmfragment Het geheim van Sint Maarten

In oktober gingen twee filmproducties in première van projecten die financieel gesteund worden door de religieuzen. De eerste is de serie korte films ‘Het geheim van Sint Maarten’. De tweede is een film ‘De ongelofelijke reis’ over de kinderen van AZC Katwijk.

Het geheim van Sint Maarten

Deze serie is te zien op YouTube en vertelt het verhaal van enkele kinderen in Sint Martinushoven die besmet lijken te zijn met een vreemd virus. Aangemoedigd door een geheimzinnige Romeinse soldaat willen ze op 11 november hun merkkleding ruilen of weggeven in plaats van het vragen om snoep. Hun ouders zijn in alle staten en bevelen onmiddellijke opsluiting van hun kinderen. De familieserie geeft een eigentijdse en duurzame twist aan het traditionele Sint Maarten verhaal.
Naast de serie op YouTube zullen er nog audio-verhalen en activiteiten volgen.

De serie is gemaakt door stichting Het Grote Verhaal. Deze stichting wil belangrijke Bijbelverhalen en verhalen uit de christelijke traditie op een moderne en toegankelijke manier beschikbaar maken aan ouders en kinderen. Het geheim van Sint Maarten is het eerste verhaal, de bedoeling is dat er meer volgen.

Kijk de serie op YouTube

De ongelofelijke reis

Op woensdagmiddag 19 oktober ging de door st. De Vrolijkheid geproduceerde korte documentaire ‘De Ongelofelijke Reis’ in wereldpremière. Dat gebeurde op het Cinekid Festival in een gloednieuw complex van Pathé Noord in Amsterdam.

De film van iets meer dan 20 minuten vertelt het verhaal van vijf kinderen die samen met andere kinderen, ouders, kunstenaars en vrijwilligers in asielzoekerscentrum Katwijk bij de Vrolijkheid maandenlang werken aan een theatervoorstelling. Ze spreken over hun samenwerking en vriendschappen, hun ervaringen en toekomstdromen. Ze vertellen ook hoe ze willen dat hun eigen reis verder verloopt. Na de filmvertoning stelde een jonge presentator van Cinekids vragen aan regisseur Sergej Kreso en aan de jonge hoofdrolspelers van de film uit azc Katwijk.

De Ongelooflijke Reis maakt indruk. Het is ontroerend te zien hoe de jonge vluchtelingen veerkracht tonen, de Nederlandse taal snel oppikken en zich zonder opsmuk laten zien in zo’n film: timide of juist bijdehand, met al hun talenten. Pijnlijk was een scène waarin een 14-jarig meisje uit Iran vertelt over haar contacten met Nederlandse vriendinnen: ze werd nooit bij hen uitgenodigd en ze kwamen ook nooit bij haar langs in het azc. “Mijn vriendinnen in het azc zijn aardiger”, zei ze.

Ook ontroerend is om te zien hoe de staf van het COA, vrijwilligers en medewerkers van Stichting De Vrolijkheid zich het vuur uit de sloffen lopen om met een heel creatief project de vluchtelingenkinderen te begeleiden, nieuwe dingen bij te brengen (niet alleen acteerwerk en het knutselen aan het decor, maar o.a. ook camera-werk) en daarbij ook en passant iets te laten verwerken van de dramatische situaties die ze allemaal hebben doorgemaakt.

Stichting de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert allerlei creatieve projecten voor kinderen, tieners en jongvolwassenen in asielzoekerscentra en vluchtelingenopvang. De stichting werkt daarin samen met tal van kunstenaars van allerlei disciplines. Door deze creatieve uitingen kunnen de kinderen en jongeren hun ervaringen verwerken en vriendschappen opdoen.

Meer over Stichting de Vrolijkheid

KNR – PIN

Stichting de Vrolijkheid ontvangt voor verschillende projecten financiële steun van de religieuzen via KNR-PIN. Op deze manier willen de zusters, paters en broeders in ons land projecten ondersteunen die zij een warm hart toe dragen. Projecten die passen bij hun charimsa en hun traditie. Projecten voor vluchtelingen zijn een speerpunt voor KNR-PIN. De film laat zien wat de projecten van De Vrolijkheid kunnen betekenen voor kinderen in AZC’s.

Ook stichting Het Grote Verhaal heeft financiële ondersteuning gekregen. Religieuzen vinden het belangrijk dat de waarden en verhalen uit de Bijbel doorgegeven worden aan nieuwe generaties. De stichting doet dat op een eigentijdse manier en met eigentijdse middelen.

KNR-PIN financiert normaal gesproken geen boeken, theater- of filmproducties. De beide films die nu in première zijn gegaan, vormen een onderdeel van een groter project. Deze projecten mede tot stand gekomen met financiële steun van de religieuzen.

Meer lezen over projecten die via KNR-PIN zijn ondersteund door de religieuzen

Delen