Emiel Roemer te gast in Klooster Wittem

Emiel Roemer in de bibliotheek van Klooster Wittem: Foto: KRO-NCRV
Emiel Roemer in de bibliotheek van Klooster Wittem: Foto: KRO-NCRV

Commissaris van de Koning Emile Roemer gaat drie dagen in retraite bij de Redemptoristen van klooster Wittem in zijn provincie Limburg. Hoe ervaart hij de aantrekkingskracht van dit pelgrimsoord?

Deuren open

Het klooster is onderdeel van een bedevaart route en heeft daarom de deuren open staan voor de buitenwereld. Roemer woont een doop bij, bezoekt hij de historische bibliotheek en de zeldzame grafkelder: naast die van de Oranjes de enige in Nederland. Daarnaast pelgrimeert hij door het Limburgse heuvellandschap en beklimt de Gulperberg. Tussen alle activiteiten door vraagt Roemer zich af wat de paters vandaag de dag onze geseculariseerde en individualistische maatschappij te bieden hebben.

Kloostergasten

Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken. Naast Noraly Beyer verruilen ook  gouverneur Emile Roemer, tennisspeeltser Esther Vergeer en tv-presentator Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.

Uitzending: zondag 23 oktober 17.45 uur NPO2

Eerder waren er uitzendingen met Thomas Cammaert in Abdij van Berne, Evi Hanssen in Abdij Koningshoeven, Noraly Beyer bij de missiezusters in Steyl en Tim Hogenbosch in de abdij van Egmond. Terugkijken

Meer over de Redemptoristen en Klooster Wittem

 

 

Delen